- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki pukovnik: Kijev ima poslednju šansu za mir; Postoje dve stvari koje Evropa treba da zapamti

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeVolodimir Zelenski
Volodimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Ukrajina ima poslednju mogućnost da sukob završi pregovorima, jer se stvari na frontu ne odvijaju u njenu korist, izjavio je bivši savetnik ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država, pukovnik Daglas Mekgregor. On je, takođe, naglasio da treba podvući novu crtu i priznati teritorijalnu stvarnost, iako SAD to ne žele.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Rusi završavaju svoj zadatak na jugu koji podrazumeva potpuno oslobađanje Donbasa. To je poslednja mogućnost da se strane dogovore o prekidu sukoba koju Kijev ima. Ali, ne mislim da Moskva očekuje ništa slično, jer smo mi, zajedno sa našim prijateljima u Londonu jasno stavili do znanja da ne nameravamo da podržimo sporazume postignute na pregovorima“, naglasio je on u intervjuu Jutjub kanalu Judging Freedom.

Od avgusta kreće velika ofanziva

Prema njegovim rečima, Rusi će napraviti pauzu do avgusta, kada će krenuti u veliku ofanzivu, koja će ih, ukoliko zauzmu Harkov, dovesti do Dnjepra, Odese i Pridnjestrovlja. Mekgregor je naglasio da su to regioni koji su uvek bili deo Rusije. To su, takođe, regioni, koji Ukrajini donose oko 90 odsto bruto domaćeg proizvoda.
„Rusi nikada nisu bili zainteresovani za Kijev“, zaključio je on.

Odlazak Šolca i Habeka preduslov za pregovore

Nekadašnji savetnik je objasnio da je ekonomija Evropske unije u velikim problemima bez ruskog gasa i nema nikakvih znakova da će nemačka Vlada slediti drugačiju politiku od Londona i Vašingtona i zauzeti drugačiji stav o Ukrajini.

„Krajem godine će nemački kancelar Olaf Šolc, ministar za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke Robert Habek i ostali otići sa svojih pozicija i biće uspostavljena nova Vlada, čiji će zadatak biti da pregovara sa Moskvom“, smatra Mekgregor.

Američki pukovnik smatra da se su pregovori sa Rusijom neophodni i da se primirje sa Moskvom mora potpisati.

Evropi potreban njen put, inače će večno patiti zbog SAD

On je, na kraju, podsetio na reči bivšeg francuskog predsednika Šarla de Gola, koji je izjavio da postoje dve stvari koje svako u Evropi treba da zapamti.

Prva stvar je da se SAD ne nalaze u Evropi. Druga je da je Velika Britanija ostrvo. Drugim rečima, Evropa treba da traži svoj put napred. Ako budu zavisili od nas, mi smo apsolutno spremni da im dopustimo da večno pate“, zaključio je Mekgregor.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski je na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini izjavio da će Zapad nakon završetka specijalne vojne operacije u Ukrajini morati da živi i sarađuje sa Rusijom, a da se uslovi svega toga upravo određuju.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ranije je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio da su pregovori sa Rusijom mogući samo nakon njenog poraza. Prema njegovim rečima, Rusija bi trebalo da sedne za pregovarački sto nakon poraza, inače će to ponovo biti jezik ultimatuma.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
Zaharova odgovorila nemačkoj ministarki: Zapad svojim postupcima doveo Ukrajinu u ropsku zavisnost
Lider DNR Denis Pušilin - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
Lider DNR: Treba osloboditi Kijev, Harkov, Odesu...
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Rusija će pomoći ukrajinskom narodu da se izbavi od antinarodnog režima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala