- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Vojnici bataljona Azov polažu zakletvu u Kijevu - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev gađao rafineriju i hidroelektranu, „Azov“ objavio lov na učesnike granatiranja zatvora

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini traje 156 dana. Ruska vojska već drugi dan je u ofanzivi na Avdejevku, koju kontroliše ukrajinska vojska. FSB sprečio teroristički napad "Desnog sektora" u ruskom gradu Lipecku. Danas iz Odese treba da isplovi prvi brod s ukrajinskim žitom. Po podne se održava sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:42 29.07.2022
22:21 29.07.2022
22:05 29.07.2022
Ako je Kijev odgovoran za granatiranje zatvora u Jelenovki, gde su poginuli ukrajinski zatvorenici, onda to nije učinjeno namerno, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik Pentagona.
„Ako je to uopšte i bio napad od strane Kijeva, siguran sam da oni to nisu želeli“, rekao je.
22:05 29.07.2022
21:12 29.07.2022
U okviru redovnog izveštavanja o toku specijalne operacije Rusije u Ukrajini, načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom general-pukovnik Mihail Mizincev izdvojio je sledeće događaje:
- Ukrajinski ekstremisti minirali su most u Novopavlovsku u Dnjepropetrovskoj oblasti s ciljem da ga dignu u vazduh kako bi potom optužili Oružane snage Rusije i DNR za za „neselektivne napade“;
- Ukrajinski vojnici i ekstremisti teritorijalne odbrane opremaju vatrene položaje u obrazovnim ustanovama naselja Slavjansk i Artjomovsk na području teritorija koje su pod kontrolom Kijeva, a stanare obližnjih stambenih zgrada prisilno drže u stanovima pod izgovorom bezbednosti;
- Mali brod „Šljahovič“ Državne hidrografske službe Ukrajine raznela je ukrajinska plutajuća mina na ušću Dunava;
- Još 25.200 hiljade ljudi, uključujući 3.500 hiljada dece evakuisano je iz opasnih regiona Ukrajine u Rusiju bez učešća Kijeva;
- U republike Donbasa i u Ukrajinu je od 2. marta dostavljeno 49.333 tone humanitarne pomoći.
20:14 29.07.2022
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
Razgovarali Blinken i Lavrov: Glavne teme razmena zarobljenika i Ukrajina
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
Rusija na sednici SB UN: Moraćete da sarađujete sa nama, uslovi saradnje se upravo određuju
20:12 29.07.2022
Osnivač ukrajinskog nacističkog puka „Azov“, protiv čijih pripadnika su u Rusiji pokrenuti krivični postupci, objavio je „lov na svakog učesnika“ u napadu na Istražni zatvor u Jelenovki gde su usled granatiranja ukrajinskih snaga poginuli zarobljeni ukrajinski ekstremisti.
Naime, osnivač „Azova“ Andrej Bilecki tvrdi da su navodno „ruske snage ubile deo zarobljenih Azovaca“ i obećava da će „istrebiti“ izvršioce i organizatore.
Sa istom verzijom događaja istupilo je i Ministarstvo odbrane Ukrajine, koje je saopštilo da nije umešano u napad na zatvor, iako je na mestu događaja nađen veliki broj krhotina američke rakete „himars“, koje koristi ukrajinska vojska.
Dopisnik Sputnjika snimio je krhotine pomenutog projektila, a da su isti upotrebljeni potvrdio je i zamenik načelnika Narodne milicije DNR Eduard Basurin.
15:48 29.07.2022
Vlasti Kijeva su znali da se u zatvoru u Jelenovki u Donjeckoj Narodnoj Republici, kojeg je nešto ranije granatirala ukrajinska vojska, nalaze ukrajinski zatvorenici, izjavio je novinarima načelnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) Eudard Basurin.

„Ukrajinske snage su tačno znale gde se zatvorenici nalaze. Nakon što su ukrajinski zarobljenici počeli da pričaju o zločinima koje su počinili, a za koje su naloge dobijali iz Kijeva, političko rukovodstvo Ukrajine odlučilo se za napad“, objasnio je Basurin.

Prema podacima štaba teritorijalne odbrane DNR, broj poginulih usled napada ukrajinskih snaga na zatvor u Jelenovki, gde se drže ukrajinski zatvorenici, porastao je na 53. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, napad je izveden američkim raketnim sistemima „himars“.
15:46 29.07.2022
14:37 29.07.2022
Ostaci municije za višecevni raketni sistem „himars“ koji su ukrajinskim snagama isporučile Sjedinjene Američke Države pronađeni su na mestu napada u zatvoru u Jelenovki, prenosi dopisnik Sputnjika.
Prema saopštenju Štaba teritorijalne odbrane DNR, broj poginulih pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“ koji su se nalazili u zatvoru u Jelenovki porastao je na 53.
14:31 29.07.2022
Slučajevi još dvojice britanskih plaćenika – Dilana Hilija i Endrjua Hila – spremni su da budu predati sudu u Donjeckoj Narodnoj Republici, prenose lokalni mediji.
Ranije je saopšteno da je podignuta optužnica protiv još dvojice britanskih plaćenika. Hili i Hilu su optuženi po istim članovima kao i ranije osuđeni Britanci Šon Piner i Ejden Aslin.
Piner i Aslin su 9. juna osuđeni na smrtnu kaznu, kao i Marokanac Sadun Brahim, jer su odgovorni za oružanu agresiju Ukrajine, usmerenu na preuzimanje vlasti u DNR.
14:09 29.07.2022
Ukrajinska vojska izvela je seriju raketnih napada na oblast hidroelektrane u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti, aktiviran je sistem protivvazdušne odbrane, saopštile su regionalne vlasti.
Kahovska elektrana nije oštećena u napadu kijevskih snaga, radi normalno, navedeno je u saopštenju.
14:06 29.07.2022
Ukrajinska vojska gađa teritoriju naftne rafinerije u Lisičansku
Ukrajinska vojska i dalje gađa teritoriju naftne rafinerije u Lisičansku, prenosi dopisnik Sputnjika s mesta događaja.
„Cilj napada na fabriku je očigledan. Ukrajinska vojska želi da je uništi. Ovde je ranije radilo veoma mnogo ljudi iz Lisičanska, zašto da je ostavljaju. Žele da ostave za sobom spaljenu zemlju. Isto tako su razarali gradove, Rubežno, Severodonjeck. Tako su i polja pšenice palili. Cilj im je da ništa za sobom ne ostave, da sve unište, jer, prema njihovom mišljenju, ovde ne žive ljudi, nego nejasno ko – separatisti“, rekao je za Sputnjik predstavnik jednog od resora bezbednosti Luganske Narodne Republike.
On je precizirao da u ovom trenutku nema mogućnosti da se potpuno istraži i očisti od mina teritorija fabrike, u kojoj su ranije bili ukrajinski ekstremisti.
Prema njegovim rečima, nije bezbedno dugo biti na jednom mestu.
„Pre oko jednog sata bio je napad, a sada su bespilotnom letelicom locirali naš automobil i otvorili vatru na nas“, rekao je sagovornik Sputnjika.
13:54 29.07.2022
13:35 29.07.2022
Stalnom predstavniku Rusije pri UN blokiran račun u švajcarskoj banci
Jedna od švajcarskih banaka blokirala je lični račun stalnog predstavnika Rusije pri ženevskom odeljenju Ujedinjenih nacija Genadija Gatilova, rečeno je Sputnjiku u ruskom predstavništvu pri UN.
„Niz banaka, osiguravajućih kompanija i kompanija za tehničke usluge s kojima smo imali partnerske odnose, odlučio je da odustanu od ugovora s nama, direktno nam saopštavajući da je razlog to što smo iz Rusije“, rečeno je u predstavništvu.
Bankarski račun je blokiran uz obrazloženje da je razlog „zvanični status rukovodioca diplomatske misije“.
13:21 29.07.2022
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da postoji mehanizam za rešavanje problema sa tranzitom robe u Kalinjingrad, koji se može pojaviti nakon 1. septembra.
Peskov je prokomentarisao vest da litvanska „Šaulaj banka“, koja servisira tranzit robe u Kalinjingrad, namerava da prekine bankarske operacije sa Rusijom od 1. septembra.
„Verovatno postoje mehanizmi za rešavanje. U najmanju ruku, taj problem treba staviti u okvire dijaloga. Ako naiđemo na zid nerazumevanja, to će biti problem koji će zahtevati druge mere“, rekao je Peskov.
12:53 29.07.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin zadužio je potpredsednika Vlade Rusije Marata Husnulina da pomogne Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici u obnovi socijalnih objekata, infrastrukture i kuća.
„U skladu s našim međunarodnim obavezama, pružamo pomoć i Luganskoj Narodnoj Republici i Donjeckoj Narodnoj Republici, sprovodimo, kao što znate, specijalnu vojnu operaciju. Ali, nažalost, to je povezano i s visokim troškovima, iskreno, s velikim iskušenjima za ljude koji tamo žive, s razaranjima. I pre svega, rukovodstvo obe republike traži od nas da pomognemo u obnovi socijalne ,inženjerske infrastrukture, socijalnihobjekata, stambenog dela tih naselja. Zato bih vas zamolio da kontaktirate rukovodstvoLuganske i Donjecke Narodne Republike, kako biste razradili ova pitanja“, rekao je Putin na sastanku sa Husnulinom.
Putin je napomenuo da se mora učiniti sve kako bi stanovnici republika dočekali zimsku sezonu u normalnim uslovima.
12:27 29.07.2022
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da zasad nije u planu razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Džoa Bajdena.
„Zasad nema nikakvih planova za Putina i Bajdena. Što se tiče mogućeg razgovora Lavrova i Blinkena, molim vas da se obratite mojoj koleginici Maši Zaharovoj“, rekao je Peskov, upitan kakva su očekivanja Kremlja od razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i da li je planirano da se nakon tih pregovora organizuje sastanak ili telefonski razgovor Putina i Bajdena.
12:16 29.07.2022
Rudari iz rudnika „Zasjadko“ u Donjecku izvedeni su na površinu, stradalih nema, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.
Ranije je saopšteno da je istočni krak rudnika "Zasjadko" u Donjecku ostao bez struje usled ukrajinskog granatiranja, a da su 33 rudara ostala pod zemljom.
12:04 29.07.2022
Ukrajinska vojska je protekle noći izvela artiljerijski napad na skladišta s novim rodom žita u Zaporoškoj oblasti, saopšteno je iz regionalne administracije.
„Ukrajinske nacističke formacije noćas su iz artiljerije gađale skladišta s novim rodom žita u Vasiljevskom rejonu. Njihov cilj je bio da unište glavno mesto na kojem se prikuplja žito, važan humanitarni objekat“, napisao je šef regionalne administracije Evgenije Balicki.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala