Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Španski premijer: Podržavamo teritorijalni integritet Srbije, uvek ćemo biti uz vas

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAleksandar Vučić i Pedro Sančez
Aleksandar Vučić i Pedro Sančez - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Španija podržava teritorijalni integritet Srbije, izjavio je premijer Španije Pedro Sančez posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sančez je prvi španski premijer u istoriji koji je posetio našu zemlju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Mi podržavamo Srbiju u pogledu Kosova i Metohije i Španija je bila i uvek će biti uz Srbiju u odbrani principa koje sam pomenuo i uvek će biti za dijalog dve strane", rekao je Sančez.
On je istakao da Srbiju i Španiju vezuje potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije.
Sančez je istakao da Španija i dalje podržava proširenje EU.
"Vi ste Evropa", poručio je Sančez.
Sančez je dodao da Srbija treba da postane punopravna članica EU i da će Španija uvek biti uz nju na putu evropskih integracija.
Kako je naveo, njegov put po zemljama Zapadnog Balkana predstavlja obećanje Španije regionu da će biti deo Evrope i istakao da Zapadni Balkan i jeste deo Evrope i blizak bez obzira na geografsku udaljenost.
Sančez je naglasio da je poboljšana trgovina između Srbije i Španije u poslednjih pet godina, ali da treba i dalje da raste.
"Imamo španske firme koje rade ovde, a i veliki broj novih će tek doći u Srbiju", naveo je španski premijer i dodao da će zbog toga u oktobru u Beogradu biti organizovan srpsko-španski poslovni forum.
Kazao je da će biti pripremljeno i potpisivanje bilateralnog sporazuma u oblasti ekonomije između dve zemlje i zahvalio predsedniku Vučiću na velikom i divnom prijemu i dodao da će preneti njegove pozdrave kralju Španije.
Govoreći o aktuelnoj situaciji u svetu, Sančez je rekao da je u februaru pred sukob u Ukrajini Vučić u razgovoru sa njim u Španiji rekao da postoji velika verovatnoća da će početi konflikt, što se i dogodilo.
"I ja i predsednik Vučić želimo da se mir uspostavi", istakao je Sačez.
Kazao je da je taj sukob uticao da se povećaju cene energenata zbog čega građani imaju probleme, kao i da postoje problemi sa prehrambenim proizvodima zbog žitarica i drugi.

Vučić: Srbija smatra Španiju za jednog od najvećih prijatelja

"Dragi Pedro, ponosan sam i srećan što prvi put u srpskoj istoriji mogu da ugostim španskog premijera", rekao je Vučić.

"Srbija smatra Španiju kao iskrenog i jednog od najvećih prijatelja u svetu", naglasio je Vučić.

"Nastavićemo sa kupovinom opreme od kraljevine Španije, razgovarali smo o mnogim projektima za koje su prijatelji iz Španije zainteresovani. Razgovaramo o unapređenju odnosa kako bismo postigli što bolje rezultate", istakao je.
"Španske kompanije su pokazale interes za obavljanje posla u Srbiji, a mi ćemo im širom otvoriti vrata", poručio je on.
Vučić je ukazao da je između Srbije i Španije uspostavljena i prva pionirska saradnja i u oblasti vojne industrije, podsetivši da je Srbija kupila dva transportna aviona Kaza C295, i da će nastaviti sa kupovinom opreme od Španije.
"Otvorićemo i završiti pravljenje svih generalnih sporazuma, i svih važnih za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku kako bi mogli postići najbolje moguće rezultate", najavio je on.
Vučić je precizirao da je bilo reči i o evropskom putu Srbije.
"Španija je uvek iskreni prijatelj Srbije i podržava naš evropski put", rekao je Vučić i naglasio da je srećan i ponosan što je imao prilike da ugosti iskrenog prijatelja Srbije.
Prethodno je predsednik Srbije priredio ispred Palate Srbija, svečani doček za premijera Španije.
Španski premijer dočekan je uz najviše počasti, crveni tepih, Gardu Vojske Srbije i himnu.
Inače, predsednik Vučić posetio je Španiju u februaru ove godine na poziv kralja Felipea VI, kada je razgovarao i sa premijerom Sančezom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala