- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija na sednici SB UN: Moraćete da sarađujete sa nama, uslovi saradnje se upravo određuju

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Zapad će nakon završetka specijalne vojne operacije u Ukrajini morati da živi i sarađuje sa Rusijom, a da se uslovi svega toga upravo određuju, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Isporučujući Ukrajini artiljerijske sisteme dalekog dometa i višecevne bacače raketa vi, zapravo, pomerate uslovnu liniju bezbednosti koja je neophodna za miran razvoj regiona Donbasa još dalje na zapad, čime se preciziraju ciljevi i zadaci naše specijalne vojne operacije. Zamislite se nad tim, kao i nad onim da ćete nakon završetka operacije, ovako ili onako, svejedno morati da živite zajedno sa nama i da sarađujete“, naglasio je Poljanski.

Takođe je kazao i da je Rusija ostvarila značajne pomake u ispunjenju zadataka specijalne vojne operacije, a potpuno oslobođenje Donbasa je samo pitanje vremena.
Naglasio je i da su oslobođenjem Severodonjecka i Lisičanska, ruske oružane snage i jedinice narodnih republika uspele da u potpunosti oslobode teritoriju Luganske Narodne Republike.
Poljanski je dodao da je u republikama već oslobođeno 255 naselja i da je samo pitanje vremena kada će se cela njihova teritorija vratiti pod kontrolu stanovnika Donbasa.

Napad na Jelenovku - osveta kijevskog režima svojim vojnicima

Prema njegovim rečima, napad Oružanih snaga Ukrajine na istražni zatvor u Jelenovki u Donbasu samo će podstaći proces predaje mobilizovanih Ukrajinaca u zarobljeništvo.
„Kijevski režim pokušava da se osveti čak i svojim vojnicima koji su postali svesni besmislenosti ispunjavanja zločinačkih naređenja i predali su se kako bi dobili šansu za iskupljenje i miran život“, istakao je Poljanski.
Kako je saopštio Štab teritorijalne odbrane DNR u ukrajinskom granatiranju zatvora u Jelenovki, u Donjeckoj Narodnoj Republici, poginula su 53 zarobljena pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“, a 75 je ranjeno.

Ubijenu decu Donbasa vam ne možemo zaboraviti

Poljanski je na sednici Saveta bezbednosti pokazao fotografiju dece koja su poginula kao rezultat granatiranja ukrajinske vojske iz oružja koje Kijevu isporučuje Zapad.

„Obraćam se američkim, britanskim i francuskim kolegama koje sede za ovim stolom. Želim da razumete da iz oružja koje šaljete Ukrajini, a koje plaćaju vaši poreski obveznici, stradaju deca, dok se predsednik Ukrajine otvoreno hvali time kako je preciznost vašeg naoružanja prevashodna. Da li ste to želeli da postignete?“, upitao je Poljanski.

Dodao je i da je zapadno oružje omogućilo Kijevu da gađa gradove i sela duboko iza linije fronta, zbog čega i stradaju deca. „Verujte da teško da će vašu spremnost da pomažete Ukrajincima da ubijaju decu Donjecka i Luganska zaboraviti kako ukrajinski, tako i ruski narod“, dodao je.

Nadamo se da će prehrambeni sporazum uskoro zaživeti

Diplomata se još osvrnuo na Istanbulski sporazum o ukidanju ograničenja na izvoz ruskih proizvoda, kao i saradnju Rusije prilikom izvoza ukrajinskog žita i istakao da Moskva smatra da će uskoro doći do realizacije ovog sporazuma u punom obimu.
„Smatramo da će Istanbulski sporazum uskoro biti u potpunosti realizovan, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš će, u skladu sa preuzetim obavezama, učiniti sve kako bi se ukinule prepreke koje su uvele Sjedinjene Američke Države i Evropska unija u oblasti plaćanja, osiguranja i logistike ruske robe“, istakao je Poljanski.

Nastavićemo da uništavamo vojne isporuke u Odesi

Diplomata je, takođe, dodao da raspoređivanje vojnog tereta i objekata u luci u Odesi ne doprinosi uspešnoj realizaciji prehrambenog sporazuma.
On je naglasio da će ruske snage nastaviti da uništavaju takvu robu i objekte, kao što je to bilo urađeno 23. jula kada su uništeni ukrajinski vojni brod i skladište protivbrodskih raketa „harpun“ koje je isporučila Amerika.
Poljanski je istakao i da ništa u potpisanom memorandumu ne sprečava Rusiju da nastavi sa demilitiraizacijom Ukrajine.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
Poljanski apelovao na UN da uvedu embargo na isporuku oružja Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala