- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će započeti proces napuštanja projekta Međunarodne svemirske stanice posle 2024. godine

© Foto : Ivan Vagner / RoskosmosPogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice
Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Rusija će započeti proces izlaska iz projekta Međunarodne svemirske stanice nakon 2024. godine, za to će biti potrebno vreme, rekao je generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov za televiziju „Rusija 24“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Nismo još unapred obaveštavali o tome, zasad nema potrebe da se to radi. Samo smo rekli da ćemo nakon 2024. godine pokrenuti proces izlaska. Da li će to biti sredinom 2024. ili 2025. godine sve to, u stvari, zavisi između ostalog i od stanja, performansi same Međunarodne svemirske stanice. Ali nije nikakva tajna da ćemo početi sa tim, to sam saopštio i predsedniku“, rekao je Borisov.

On je dodao da međunarodna politika ne bi trebalo da utiče na zajedničke projekte Rusije sa njenim partnerima na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
„Smatram da i danas i u budućnosti takvi projekti treba da budu izvan politike. Veoma mi je žao što ponekad, u ovo teško vreme, naši zajednički projekti u svemiru koji su zaista zanimljivi celom čovečanstvu budu politički obojeni. To je pogrešno“, rekao je Borisov.
Kako je saopšteno na Telegram kanalu „Roskosmosa“, naredni izlazak ruskih kosmonauta u otvoreni svemir sa Međunarodne svemirske stanice zakazan je za sredinu avgusta ove godine.
Kosmonauti „Roskosmosa“ Oleg Artjomov i Denis Matvejev izaći će u otvoreni svemir kako bi nastavili rad na integraciji robotske ruke ESA u ruski segment stanice.
Planirano je da će radovi u otvorenom svemiru trajati šest sati i 46 minuta.
Ruski svemirski brodovi Sojuz i Progres priključeni na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
RUSIJA
Prva posada bi mogla da poleti ka novoj ruskoj orbitalnoj službenoj stanici 2028. godine /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala