- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Pravilnik nadređen Ustavu“: Zašto nema ćiriličnih toponima na auto-putu u Crnoj Gori

© Sputnik / Boban NovovićDeonica auto-puta Smokovac-Mateševo u Crnoj Gori
Deonica auto-puta Smokovac-Mateševo u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Na inicijativu Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore da se ispita da li je došlo do diskriminacije u slučaju obeležavanja toponima na deonici auto-puta Smokovac–Mateševo, koji nisu i na ćiriličnom pismu, odgovorilo je Ministarstvo kapitalnih investicija, navodeći da je u tom delu ispoštovan Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U Srpskom nacionalnom savetu ističu da se iz takvog odgovora može zaključiti da je Pravilnik nadređen Ustavu Crne Gore.
Savet u saopštenju podseća da je inicijativu uputio Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, ali da je ona naišla na reagovanje državnih institucija Crne Gore, najpre Ministarstva kapitalnih investicija.
Kako su naveli u tom ministarstvu, Pravilnikom je definisano da se nazivi na saobraćajnim znacima ispisuju latiničnim pismom, a ako se radi o međunarodnom putu, onda i na engleskom.
„Generalni direktor Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore nas obaveštava da se u skladu sa Članom 13 Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji, ruši Ustav Crne Gore kojim se u Članu 13 precizno i imperativno navodi ‘ćirilično i latinično pismo su ravnopravni’. Nije jasno zašto ovu neviđenu zloupotrebu Ustava Crne Gore pre Zaštitnika ljudskih prava i sloboda pojašnjava Ministarstvo kapitalnih investicija, kad će oni tek nakon mišljena Zaštitnika u pravosudnom postupku dokazivati da je Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji nadređen Ustavu Crne Gore“, ocenjuje Srpski nacionalni savet.
Ističe se da ovaj primer drastičnog nepoštovanja Ustava Crne Gore pokazuje da nije potreban više ni jedan dokaz da bi se shvatilo u kakvom ambijentu u Crnoj Gori živi srpski narod i kako mu se zloupotrebama Ustava i Zakona ruši jezički i nacionalni identitet.
„Srpski nacionalni savet sačekaće zvanično mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kako bi u pravosudnom postupku odbranili ono što im još uvek pruža Ustav Crne Gore u zaštiti sopstvenog identiteta“, dodaje se u saopštenju koje potpisuje predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala