- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Planovi Kijeva o kontraofanzivi na Herson - prazne priče

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaStela na ulazu u Herson
Stela na ulazu u Herson - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Ukrajinske vlasti iznele su planove o potencijalnoj kontraofanzivi na Herson i, kako je navedeno, vraćanju „izgubljenih“ teritorija na jugu zemlje. Cilj Kijeva je, ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, da tim praznim pričama isposluje da zemlje-članice NATO ne prestanu sa isporukama oružja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da Kijev želi da u narednih tri do šest nedelja povrati teritorije koje se trenutno nalaze pod kontrolom Rusije. Kako piše „Politiko“, tokom obraćanja delegaciji američkog Kongresa, Zelenski je istakao, da će kasnije ovaj plan biti teže realizovati i da su „sledeće nedelje ključne“.

Prazne priče Kijeva

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Baranec, već mesec dana u Kijevu se vode polemike o predstojećoj kontraofanzivi ukrajinske vojske na Herson.
„O „velikoj“ kontraofanzivi govorili su generali, političari, pa čak i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Znate li zašto ukrajinski lider želi da izvrši napad početkom avgusta? Zato što bi do tada trebalo da se završi sledeća mobilizacija, kao i sve isporuke zapadnog naoružanja“, objašnjava stručnjak, dodajući da je ovo prvi slučaj u vojnoj istoriji da država javno iznosi detalje o potencijalnom napadu.
Prema rečima ruskog vojnog eksperta Jurija Svetova, izuzetno je neprofesionalno što Ukrajina javno iznosi planove da će u naredne dve-tri nedelje vratiti Hersonsku oblast pod svoju kontrolu.
„Da li ste ikada čuli od predsednika Rusije Vladimira Putina ili drugih vojnih lica moguće planove o daljem napredovanju ruskih trupa? Niste. U ratu je iznenađenje suštinski aspekt vojne strategije i taktike. Prema tome, mislim da neće biti kontraofanzive na ovo područje“, konstatuje sagovornik Sputnjika, dodajući da su ovo prazne priče Kijeva kako bi zapadni partneri nastavili da pumpaju ukrajinsku državu oružjem.
Slično mišljenje deli i vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin. Sa stanovništva vojne logike i zdravog razuma, izjave ukrajinskih vlasti su, kako kaže, apsurdne.
„Vojni planovi se ne iznose demonstrativno celoj planeti“, naglašava Blohin.

Herson je Kijevu kost u grlu

Prema mišljenju Svetova, Herson je Kijevu kost u grlu.
„Ovaj region je prvi posle Donjecke i Luganske Narodne Republike izjavio da se odvaja od Ukrajine i da će sprovesti referendum o ulasku u sastav Rusije. Zbog toga Kijevske vlasti pojačavaju pritisak na Herson. Oni govore da je to njihov grad, a granatiraju mostove i napadaju civile. Time valjda žele da spreče njegovo priključivanje ruskoj državi“, kaže stručnjak, dodajući da sve više stanovnika Hersonske oblasti želi da se priključi ruskoj državi jer sa ovakvom vlašću u Ukrajini nikada neće imati mira.
Glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko smatra da pričama o kontraofanzivi Kijev pokušava da zastraši stanovništvo na oslobođenim teritorijama kako bi se poremetilo glasanje na referendumu o ulasku Hersona u sastav Rusije.
„Glavni zadatak Ukrajine je da zastraši i ulije nesigurnost civilima kako ne bi glasali na referendumu“, uveren je Korotčenko.
Zamenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov izjavio je 24.jula da su ukrajinske oružane snage dvaput bezuspešno pokušale da granatiraju Herson.
„Pre neki dan, ukrajinski nacisti su ponovo pokušali da napadnu Hersonsku oblast. Svi njihovi pokušaji samo dovode do velikih gubitaka u redovima ukrajinske vojske. Režim Zelenskog tera ljude na sigurnu smrt“, kaže Stremousov, ističući da su ruski sistemi PVO uništili sve protivničke rakete dok su se približavale gradu.
Stremousov je planove Kijeva da kroz kontraofanzivu vrati Hersonsku oblast pod kontrolu Ukrajine nazvao fantazijom. On je naglasio da nacionalisti nemaju profesionalnu vojsku koja bi na bilo koji način mogla da se suprostavi ruskim snagama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala