- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: „Bulgargas“ na ivici bankrota zbog nabavke skupog gasa preko posrednika

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Najveća bugarska gasna kompanija „Bulgargas“ nalazi se na ivici bankrota, piše bugarski list „Trud“, pozivajući se na stručnjake u sferi energetike.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako se navodi, finansijsko stanje kompanije se pogoršalo zbog toga što mora da sklapa dogovore o kupovini gasa sa posredničkim kompanijama nakon što je Bugarska prestala direktno da dobija ruski gas. Nabavka gasa preko posrednika uglavnom povećava njegovu cenu za 30-40 odsto, ističu eksperti.

U članku je precizirano da trenutno nije poznat koliki je iznos ukupnog duga, ali dug poreskoj upravi, Nacionalnoj agenciji za prihode – PDV iznosi oko 100 miliona leva (nešto više od 50 miliona evra).
Stručnjaci konstatuju da finansijski položaj kompanije stvara rizik kada je reč o plaćanju isporuka azerbejdžanskog gasa i plaćanju isporuka gasa klijentima „Bulgargasa“.
Skreće se pažnja i na zaključke izveštaja specijalne parlamentarne komisije koja je istraživala okolnosti oko prekida isporuka ruskog gasa. Autori izveštaja primećuju da se finansijsko stanje kompanije naglo pogoršalo od februara 2022. godine, a alternativne isporuke gasa koštaju Bugarsku mnogo više od snabdevanja iz Rusije. Međutim, parlament je odbio da prihvati izveštaj. Na sednici Narodne skupštine većina poslanika je glasala protiv.
Vlada Kirila Petkova, koja je pregovarala o alternativnim isporukama gasa, podnela je ostavku krajem juna i ove nedelje bi trebalo da prestane sa radom, jer parlament Bugarske nije uspeo da formira novi kabinet.
Predsednik Rumen Radev treba da imenuje privremenu vladu. Novi tehnički kabinet treba da traži rešenja za trenutnu energetsku krizu. Bugarski premijer je saopštio da je njegova vlada pregovarala o isporuci 700 miliona kubnih metara američkog tečnog naftnog gasa za period od oktobra do aprila, a osim toga imaju i sporazume za isporuku azerbejdžanskog gasa.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
SVET
Bugarska Vlada dogovorila isporuke američkog gasa za jesen i zimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala