- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov o mogućoj poseti američke zvaničnice Tajvanu: Nadamo se da neće biti provokacija

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Stav Moskve o Tajvanu ostaje nepromenjen, očekujemo da u vezi s tim pitanjem neće biti provokacija koje bi mogle da zaoštre situaciju u regionu, rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov povodom najava moguće posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi toj kineskoj ostrvskoj provinciji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ranije je kanal En-Bi-Si, pozivajući se na izvore, rekao da će Pelosijeva otići sa delegacijom u Aziju u petak, a da odluka o putovanju na Tajvan još nije doneta. Jedan izvor upoznat sa planom puta primetio je da je poseta Tajvanu navedena kao „preliminarna“. Putovanje će obuhvatiti posete Japanu, Republici Koreji, Maleziji i Singapuru.
Uoči sastanka ministara spoljnih poslova ŠOS u Taškentu, Lavrov se na marginama sastanka ministara spoljnih poslova ŠOS sastao s kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem. Tokom tog sastanka, prema rečima ruskog ministra, nije bilo reči o pitanju Tajvana.
"Za nas je ovo pitanje apsolutno jasno. Naš stav o postojanju samo jedne Kine ostaje nepromenjen. Sjedinjene Američke Države periodično potvrđuju isti stav rečima, ali u praksi, kao što i sami razumete, dela i reči se ne poklapaju uvek. Mi nemamo nikakav problem u vezi s odbranom principa o suverenitetu Kine i polazimo od toga da neće biti nikakvih provokacija koje bi mogle da pogoršaju ovu situaciju“, rekao je Lavrov novinarima posle posete Uzbekistanu.
Zvanični odnosi centralne vlade Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine, nakon što su se snage Kuomintanga pod vođstvom Čang Kaj Šeka preselile na Tajvan, nakon poraza u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan.
Poslovni i neformalni kontakti ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih osamdesetih. Od ranih devedesetih stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međusobnu razmenu.
Ovog meseca su se pojavili izveštaji da se predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sprema da poseti Tajvan u avgustu, što je razbesnelo Peking.
Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da će u slučaju posete Pelosijeve Peking svakako preduzeti odlučne i efikasne mere za zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a SAD će biti u potpunosti odgovorne za sve ozbiljne posledice koje iz toga proizilaze.
Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi napušta sednicu - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
SVET
Mediji: Pelosi kreće ka Aziji – hoće li posetiti Tajvan i gurnuti prst u oko Kini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala