- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ko se topi za pjenu se hvata: Da li je za Mila imperijalizam što Rusija 200 godina pomaže Crnu Goru

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Skretanje pažnje sa nepočinstva koje je uradio na privrednom uništenju i zlokobnim podelama u Crnoj Gori, ko se topi za pjenu se hvata. Publicista Jovan Markuš ovako komentariše najnovije napad predsjednika Mila Đukanovića na SPC da je najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma na Balkanu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Da li je imperijalizam, pita Markuš, to što je Rusija preko 200 godina pomagala Crnu Goru.
Đukanović je svoje ocene izneo povodom mogućnosti sklapanja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i SPC. Kako tvrdi, mnogo toga je spornog u ugovoru sa SPC, prije svega jer je usvojen na brzinu i iza leđa javnosti, zatim "istoriografski falsifikati, laži kojim SPC, kao najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma na Balkanu, pokušava da pomogne krađu crnogorske istorije".

“Kad neko diskutuje o nečemu on treba da zna o čemu diskutuje. Milo Đukanović bi trebalo da zna da je tu kovanicu velikosrpski nacionalizam izmislio austrougarski okupator u Crnoj Gori. Što se tiče imperijalizma, ja ne znam kakav je to imperijalizam kada Rusije preko 200 godina pomaže Crnu Goru finansijski, duhovno, biva njen politički zaštitnik, o kakvom je onda imperijalizmu riječ. Nije valjda imperijalizam i to što je sarađivao sa Olegom Deripaskom od koga je imao veliku finansijsku dobit”, kaže Jovan Markuš za Sputnjik.

On podsjeća da stara izreka kaže:
“Ko se topi, hvata se za pjenu, nad glavom se nadodaju ruke. Očigledno da Milo Đukanović ovakvim izjavama želi da skrene pažnju sa svoje odgovornosti za sve što je uradio u Crnoj Gori za 30 godina svoje vladavine, a to je da ne za to vrijeme razrušena crnogorska privreda, a poslednjih dvadeset godina on je toliko produbio podjele u Crnoj Gori među braćom, kumovima prijateljima. Te podjele jesu postojale ranije, ali nikada nijesu bile ovoliko oštre kao za vrijeme njegove vladavine”, navodi Markuš za Sputnjik, ističući da crkva nema nikakve veze sa onim što Đukanović priča.
On ukazuje I na činjenicu da je Đukanović nedavno odlikovao Branka Vujovića, čovjeka koji je vedrio i oblačio crnogorskom privredom i koji je, kako kaže, uz Đukanovića, najzaslužniji za propast te iste privrede. Vujović je za svoja djela i osuđivan.
“Đukanović takvom čovjeku prethodnih dana daje orden, a ja sam bio gradonačelnik Cetinja i znam da su njih dvojica najzaslužniji za privrednu devastaciju Cetinja, njih dvojica su najzaslužniji za uništenje makar deset uspješnih cetinjskih kompanija”, konstatuje Markuš.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala