- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora: Pravni kolaps posle odluke o neustavnosti odlaganja lokalnih izbora

© Tanjug / ZORAN ZESTICNikšić
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Nakon odluke Ustavnog suda Crne Gore da su dopune zakona o odlaganju izbora u 14 opština neustavne postavlja pitanje ko će odgovarati zbog pravnog kolapsa u zemlji, kaže poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ustavni sud Crne Gore ocijenio je u četvrtak da su neustavne dopune zakona na osnovu kojih su odloženi izbori u 14 opština i zakazani za 23. oktobar, ali nije obustavio radnje u vezi sa izborima i one koje su već završene — u nekim opštinama su reizabrani predsjednici i to svi iz Demokratske partije socijalista. Sve je to još više zakomplikovalo političku situaciju u Crnoj Gori i pokazalo da je nova skupštinska većina kršila Ustav.
Iz Prave Crne Gore Marka Milačića pozvali su predsjednika države Mila Đukanovića da potvrdi datum izbora zakazanih za 23. oktobar i poručili da bi svaka druga solucija bila samo dio prevare koju bi sproveo aktuelni predsjednik države.

Pravni kolaps

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović za Sputnjik kaže da Zakon o odlaganju lokalnih izbora izglasan silom na sramotu, iz krajnje politikantskih razloga.
„Da bi izbjegla sud građana na izborima zakazanim za jun, nova parlamentarna većina je opet naprečac izglasala zakon kojim se odlazi u izbori i to zakon koji je neustavan, nezakonit i veoma sporan. Zato smo mi iz DF podnijeli inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti ovog zakona i danas sa zakašnjenjem, ali imamo potvrdu da je Ustavni sud ocijenio neustavnim Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi kojim se odlažu izbori. I zbog glasanja ovakvog zakona u kontekstu današnje teme opštine su u blokadi pola godine“, kaže Božovićeva za Sputnjik.
Ona ističe da se postavlja pitanje ko će odgovarati nakon odluke Ustavnog suda zbog zakona kojim su odloženi izbori. Zbog takve odluke nastupile su mnoge štetne posledice koje će biti teško otkloniti.
„U nekoliko opština i u Podgorici ponovo su izabrani isti predsjednici opština čije su nadležnosti i ovlašćenja upitna. Dakle upitne su sve odluke koje su ovako izglasani predsjednici potpisali. Stvoren je jedan pravni kolaps zbog koga će neko morati da odgovara pred zakonima ove države onda kad konačno budemo imali pravnu državu u kojoj će se zakona svi pridržavati ali sve dok imamo kršenje zakona i ustava u najvišem zakonodavnom domu Skupštini to je loša poruka od strane nove parlamentarne većine koja se samo deklarativno zalaže za poštovanja prava i uspostavljanje pravde”, kaže Božovićeva.

Što se grbo rodi...

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević komentariše jučerašnju odluku Ustavnog suda citatom pravnika Valtezara Bogišića: „Što se grbo rodi to vrijeme ne ispravi”.
„Vlade, 42. i 43, koje su nastale suprotno izbornoj volji građana na izborima 30. avgusta dovele su zemlju u apsolutnu krizu legitimiteta i povjerenja, razotkrile politički sistem i ustavni poredak i paralisale politički život u zemlji”, kaže Medojević.
On ističe da je 43. Vlada Crne Gore nelegitimno nastala kao prevara i izdaja i kao „protivprirodni blud sa DPS-om”.
„Skupština je usvojila zakon o odlaganju lokalnih izbora, koji je Ustavni sud ocijenio neustavnim. Ustavni sud u oktobru neće imati kvorum. Vrhovni sud i VDT su u v.d. stanju. Lokalne samouprave u kojima su neustavno odloženi izbori imaju neustavne, dakle nelegitimne vlasti. Pitanje konstituisanja Parlamenta i institucija političkog sistema koje proizlaze iz Skupštine je pitanje elementarne stabilnosti i legitimiteta institucija”, kaže Medojević i kaže da je 43 vlada izgubila većinu u parlamentu i da treba raspisati izbore.
Medojević ističe da su građani prevareni, jer im je na izborima 30. avgusta nuđena jedna roba, ali ništa od obećanog urađeno nije.
„Politika i Parlament jesu i brojevi. Za formiranje Vlade potreban je najmanje 41 glas. Ali i za prevaru i izdaju je potreban takođe najmanje 41 glas. U ovim situacijama kada je politički sistem paralisan i ne može da donese nijednu odluku državnički i demokratski odgovor su izbori”, kaže Medojević za Sputnjik.

Opasne igre

Dževdet Pepić, građanski aktivista komentariše da, iako u krnjem sastavu, ova i ovakva odluka Ustavnog suda je sasvim očekivana.
„Jer odluka o odlaganju izbora koja je donjeta u crnogorskom parlamentu ne samo što je bila protivustavna, već ja bih rekao da je i nakaradna i opasna. Što će sada biti, neizvjesno je. Praktično, ‘loptica’ je u rukama predsjednika Đukanovića. On može da zakaže ponovo izbore za 23. oktobar, ili da ih, pozivajući se na odluku Ustavnog suda, još jednom prolongira. A što i nije neočekivano, jer mnogi od nas smo i tvrdili da je onakva odluka novouspostavljene većine u maju, a koje je juče Ustavni sud proglasio neustavnim, samo donjeta zbog partijskih interesa i kupovine vremena. A dobro se zna da je crnogorsko društvo partitokratsko, u kojem su partije (naročito one na vlasti) jače i od Ustava i zakona”, kaže Pepić za Sputnjik.
Naš sagovornik ipak ističe da je dobro što je Ustavni sud donio jednu takvu odluku.
„Ali ni to ne mora sada ništa da znači. Kao što sam već rekao, opet se za to ‘pita’ Đukanović. A odluku koju će on donijeti sigurno , bez obzira na sve , gledaće da ne ide nauštrb njegovog DPS-a. Mislim da ove i ovakve igre ‘odlaganja izbora’ nekih partijskih subjekata ne samo da nijesu dobre , već su i veoma opasne. I to može da sjutra znači da ova ili neka druga većina može produžavati trajanje mandata, i više nego što je to predviđeno po Ustavu i po zakonima”, kaže Pepić.

Koprivica: Odluka o izborima u rukama jednog čovjeka

Odluka Ustavnog suda da ukine sporne izmjene zakona kojim su nedemokratski, neustavno i nezakonito odloženi lokalni izbori, iako opravdana, donesena je sa velikim zakašnjenjem, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).
Izvršni direktor te nevladine organizacije Dragan Koprivica kazao je da je odluka važna za kredibilitet i dalji rad te nevladine organizacije, naročito jer je sud prihvatio njene argumente koji su se ticali nesklada sa unutrašnjim, ali i međunarodnim pravnim poretkom i standardima.
Prema njegovim riječima, da je sud reagovao na vrijeme, odmah nakon sporne promjene zakona, mogla se spriječiti nastala šteta, haos u pravnom sistemu ali i simbolične posljedice koje za demokratije imaju ovako nasilni pravni činovi.
Kako je dodao, zabrinjava što u Crnoj Gori postoje političke elite koje su spremne podrivati demokratiju u sopstvenoj državi radi, prema ocjeni Koprivice, najsebičnijih partijskih interesa.
„Ne samo da su se ove elite poigrale sa našim pravnim i političkim poretkom, već su prouzrokovale haos u 14 lokalnih zajednica koje već imaju, ili će brzo imati skupštine bez legitimiteta i nelegalno izabrane predsjednike opština”, kazao je Koprivica.
On je dodao da dodatno zabrinjava to što su, pored poslanika koji su glasali za takvu odluku, krajem prošle godine preostali poslanici koji su joj se protivili, željeli istom pravnom logikom objedinjavati izborne procese.
„Ovom odlukom, dobili smo formalno svjedočanstvo da su političke elite obmanule i Evropsku uniju (EU), jer su, pravdajući se razumnom EU preporukom za objedinjavanje lokalnih izbora, umjesto da to urade na pravno valjan način, napravile haos u sopstvenoj državi”, kazao je Koprivica.
On je naveo da u toj NVO skreću pažnju političkim elitama, da se teško može zamisliti opasniji, ali i čin u kome ima manje patriotizma, od rušenja demokratije i pravnog poretka sopstvene države.
„Neka to imaju na umu kada se sljedeći put odluče na slične političke odluke”, kazao je Koprivica i dodao da ostaje nedoumica šta dalje: ukoliko Ustavni sud ne ponudi rješenje, najbolje bi to pitanje bilo postaviti onima koji su podigli ruku za takvo rješenje.
„Došli smo u situaciju da je, umjesto ustava i zakona, kako to priliči normalnim društvima, kompletna ‘sudbina’ ovog izbornog procesa u rukama jednog čovjeka — predsjednika Crne Gore”, rekao je Koprivica.
On je naveo da bi, u demokratskom ambijentu, sva dalja postupanja bila dogovorena konsenzusom političkih aktera a „agonija bi bila riješena održavanjem što skorijih lokalnih izbora”.
„Na osnovu narednih postupanja predsjednika će se vidjeti da li je ovo kašnjenje bilo samo posljedica neažurnog rada Ustavnog suda ili je njen cilj baš bio to — koncentrisati kompletnu političku moć, o ovako važnoj temi, u ovako komplikovanoj situaciji, u samo jedan politički centar”, zaključio je Koprivica.
Iz kabineta predsjednika države Mila Đukanovića juče nisu mogli da preciziraju šta će se desiti, odnosno da li će biti izbora 23. oktobra, nakon što je Ustavni sud ukinuo Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi.
Od četvoro postojećih sudija Ustavnog suda svi su jednoglasno ocijenili da je prekršen Ustav Crne Gore odlaganjem izbora, a sudija Miko Ilinčić je nakon sjednice saopštio:
„Glasao sam za odluku, ali sam dao izdvojeno mišljenje jer je ona nepotpuna i necjelovita, donijeta sa zakašnjenjem, zbog čega su nastupile mnoge štetne posljedice koje će biti vrlo teško otkloniti“.
Izbori u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
REGION
Ustavni sud Crne Gore: Odlaganje lokalnih izbora nezakonito
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala