- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zemlje Istočne Evrope optužuju Nemačku: Niste ispunili sve obaveze u isporuci oružja

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaTenk T-72B3 u konvoju vojne tehnike na granici sa Ukrajinom u Armjansku
Tenk T-72B3 u konvoju vojne tehnike na granici sa Ukrajinom u Armjansku - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Neke zemlje Istočne Evrope okrivljuju Nemačku da ne podržava Ukrajinu dovoljno efikasno po pitanju isporuke naoružanja i na odgovarajući način ne ispunjava obaveze u skladu sa sporazumima o obnavljanju zallihe zemalja koje svoje oružje predaju Kijevu, piše list „Fajnenšnal tajmas“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako list navodi, prvobitno razrađen plan, u skladu sa kojim zemlje Istočne Evrope isporučuju Ukrajini oružje, a Nemačka njihove zalihe popunjava svojim naoružanjem, je propao. List piše da je zahvaljujući tom planu Nemačka mogla da izbegne potrebu da isporučuje tenkove i oklopna vozila neposredno Ukrajini i na taj način ne izazove nezadovoljstvo Rusije.
Sada je taj plan ostao samo „jabuka razdora“, s obzirom da su saveznici krivili jedni druge da nisu ispunili svoje obaveze u isporukama. Kao primer se navodi transakcija Nemačke i Poljske prema kojoj je Varšava predala Ukrajini 240 sovjetskih tenkova T-72 i računala da će Berlin to kompenzovati tenkovima „Leopard“ iz sopstvenih zaliha. Međutim, Nemačka je predložila Poljskoj samo 20 tenkova umesto 240. Prema informacijama lista, ta situacija može da dovede do pogoršanja odnosa između Berlina i Varšave.
Slične transakcije su razmatrali i sa Slovenijom, Slovačkom, Grčkom i Češkom. Na primer, u maju je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da je će Grčka isporučiti Ukrajini sovjetska oklopna vozila, a Nemačka će dati svoja oklopna vozila. Međutim, od tog dogovora ništa nije bilo, piše list.
„Evidentno je da Nemačka gubi poverenje koje je gradila godinama“, navodi list reči pukovnika Bundesverga, poslanika Roderiha Kizevetera.
Ranije je Rusija zapadnim zemljama poslala protestnu notu zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da želja Zapada da Ukrajina pobedi Rusiju na bojnom polju samo umanjuje mogućnost mirovnog procesa. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naglasio da zapadne isporuke velikog broja oružja Ukrajini ne doprinose uspešnosti rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativni efekat.
Ukrajinsko teško naoružanje, 20 km severno od Debaljceva - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
Rusija može oštro da odgovori na povećanje isporuka zapadnog oružja Kijevu
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala