Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Za nas je do kraja marta vanredno stanje, iako ga nećemo formalno uvoditi

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICAleksandar Vučić u Predsedništvu Srbije
Aleksandar Vučić u Predsedništvu Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je do kraja marta, za nas u državi, vanredno stanje, iako ga država neće formalno uvoditi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
„Već sada se suočavamo sa velikom sušom. Nema vode u Đerdapu, u Perućcu. Krvarimo na dnevnom nivou“, upozorio je predsednik na televiziji Pink.
Ističe da je danas cena struje dostigla rekord na tržištu Evrope, a da je naši ljudi plaćaju 14 puta manje.
Kaže i da nam suša uništava kukuruz, a problem je i što „krvarimo“ i za gas jer kupujemo dodatne količine koje nam ne idu po ruskoj ceni.
„Za to smo izdvojili 560 miliona evra. To je ogroman novac. Samo govorim ljudima da shvate koliko država „krvari“, koliko joj je teško. Ako je potrebno da neko saopšti loše vesti, meni nije problem da ih saopštim“, izjavio je on.
Ponovio je da sebi ne može da oprosti odluku države da se odrekne litijuma.
„Samo smo se mi odrekli svog bogatstva, zato što su nas strane službe upropastile, a njihove države se otimaju za litijum“, kazao je Vučić.
Predsednik upozorava da imamo mnogo problema sa strujom, vodom i gasom.

Gasa dovoljno za oko 50 dana

„Imamo preko sto miliona metara kubnih gasa utisnuto u Mađarskoj, naš deo skladišta je u Banatskom dvoru je dupke pun. To je za oko 50 dana, isto toliko hoćemo da imamo da vučemo iz Mađarske, da obezbedimo gas za dva meseca“, rekao je Vučić.
Predsednik je ukazao na kratkovidost onih koji su tražili da se odreknemo uglja po cenu sopstvene energetske bezbednosti, a cela Evropa se sada vratila na ugalj i nuklearke.
„Potrebno nam je da Dunav poraste, kada mogu barže da dovoze ugalj iz Konstance. Drugačije bismo morali vozovima da prevozimo, a već su nam vozovi puni. Kamionima uvozimo sve što možemo i iz BiH i drugih delova bivše Jugoslavije. Borimo se koliko možemo“, izjavio je Vučić.
Četiri milijarde dugova moramo da vratimo sledeće godine, kazao je predsednik.
„Sve to moramo da vratimo i sve ćemo to da vratimo“, izjavio je Vučić i kaže da nije siguran da će „država sve rupe moći da popuni“.

Ništa od dijaloga dok je Kurti na vlasti

Nema ništa od dijaloga dok je Kurti na vlasti u Prištini, rekao je predsednik.
„Brine me neodgovornost Kurtija, daćemo sve od sebe da očuvamo mir i stabilnost. Molim zemlje zaštitnice, petorku pre svega, da nam pomognu u tome, da obuzdaju i urazume Kurtija“, dodao je Vučić.

Srbiji što pre potrebna nova vlada

Predsednik je rekao i da je Srbiji potrebna nova vlada što pre i da veruje da će ona biti formirana u avgustu.
Na pitanje kada će Srbija dobiti vladu i da li će se čekati krajnji zakonski rok, on je za TV Pink rekao da to nije realno, jer bi tada vlada bila u novembru i ukazao da je vlada potrebna što pre.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
SRBIJA
Vučić najavio povećanje plata, od oktobra prvo povećanje penzija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala