Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Priština želi krizu, zabrinut sam /video/

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Priština želi krizu i želi da pravi probleme, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da je zbog toga zabrinut, i dodao da u Prištini ne žele da vide "KM" tablice.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Na pitanje šta očekuje od 1. avgusta za kada je Priština najavila recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica, te smatra li da druga strana argumente pronalazi u Briselskom sporazumu, u delu oko slobodi kretanja, gde se spominju KS i RKS tablice, Vučić je primetio da kada neko želi da uvek pronađe krivca u Beogradu, to sa lakoćom i poluistinama čini.
"Kada govore o KS i RKS tablicama - čak i da ostavimo po strani da šest tačaka Briselskog sporazuma, koje su suština, o ZSO, ne žele da ispune, vrlo je jednostavno kontrapitanje - a, što ste ukinuli KS tablice i ostavili samo RKS", upitao je Vučić.
Kako je rekao, nikada ništa nije izbilo zbog tablica, već je problem u bezobzirnosti samo jedne strane i njihovih pomagača, koji misle da mogu da ponižavaju Srbiju i srpski narod na KiM dokle hoće.
"Suština nije ni u KS ni u RKS tablicama, samo je važno da nema KM tablica. Baš njih briga i za KS i za RKS tablice, za to nikog nije briga, osim možda dežurnih partiota koji ne znaju ni dva mesta na KiM da pokažu na mapi... Suština je da ne žele da vide KM, tablice Kosovske Mitrovice", rekao je Vučić.
Kada je reč o reciprocitetu, upitao je po kom osnovu se taj reciprocitet uvodi:
"Gde to piše, osim u glavi Aljbina Kurtija i zemalja Kvinte, pošto je za njih Kosovo država, pa da imaju pravo da rade centralnoj Srbiji, ono što Srbija, kao međunarodno priznata, može da radi njima", ukazao je Vučić.
Ni iz čega to pravo nisu izvukli, što se tiče ličnih karata, dodao je Vučić.
"Priština želi krizu, žele da prave probleme i zabrinut sam zbog toga. Videćemo kako će se stvari odvijati", rekao je Vučić.

"Jasenovac nije mit, već strašna istina"

Na pitanje da prokomentariše napade pojedinih opozicionih političara i analitičara da je njegova oštra retorika u vezi Jasenovca dovela do animoziteta prema Srbima u Hrvatskoj i oštećenja srpskih automobila, odgovorio je da to besmislica.
„Najstrašniji i najbesmisleniji napad je da su neki ljudi odavde napisali, pošto je uništen jedan automobil sa beogradskim tablicama na Braču da je za to kriv Vučić zato što je ponovo potegao mit o Jasenovcu. Nije to mit, već strašna istina“, istakao je on.
Tu logiku je uporedio sa reakcijom na , kako kaže izjavu da je potrebno zalagati se da se štite žene u društvu i da ne smeju da budu predmet porodičnog nasilja, a onda neki muž napadne svoju suprugu, pa se kaže bio je iznerviran tom izjavom Vučića.
„To je takva logika. Vučić je pričao šta su Hrvati radili Srbima tokom Drugog svetskog rata. To govori da uvek pronalazimo razlog u prošlosti da se ćuti o srpskim žrtvama. Bolje da se lepo provodimo negde na moru nego da pričamo o onima koji su ubijeni, a uvek će neko iz Beograda biti kriv ako provod na moru bude pokvaren. To mnogo više govori o tim ljudima“, istakao je on.
Vučić je, povodom zahteva šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića-Radmana austrijskim vlastima da vrate ustaški grb na spomen kamen u Blajburgu, naglasio da su sve rekli sami o sebi.
Grlić-Radman tokom jučerašnje posete Beču apelovao je svog austrijskog kolegu Aleksandera Šalenberga da pomogne u nastojanjima za vraćanje hrvatskog grba sa prvim belim poljem, što je ustaško obeležje, u Blajburgu.
„Mislim da ta sama informacija govori za sebe. Time su sve o sebi rekli“, naglasio je on.
Vučih je kazao da s tim u vezi ne mora da doda nijednu reč.
Ljubinka Milinčić i Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Podkast
Ekskluzivno: Gledajte na Sputnjiku intervju sa ambasadorom Rusije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala