Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o deceniji vlasti i planovima za budućnost: Mnogo smo uradili, narednih osam meseci kritično

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Narednih osam meseci su kritični za sve nas, ali se država priprema za taj težak period, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska završnih radove na Kuli Beograd.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Nismo slučajno izabrali ovu lokaciju da vam se obratimo na današnji dan. Ovo je jedan od projekata koji pokazuje koliko se Srbija promenila u prethodnoj deceniji, ali je ovo projekat kako moramo da se ponašamo u budućnosti. Pokušaću da u nekoliko rečenica objasnim ljudima šta je ono što smo uradili. Naime, dve i po godine otkako traje velika kriza u celom svetu, otkako je krenula korona. Pre toga, ne zaboravite, imali smo migrantsku krizu, a pre toga poplave kakve nisu zabeležene u prethodnih sto godina u Srbiji. Ova kriza koja nije samo zdravstvena, i ekonomska je i socijalna i finansijska i pogodila je ceo svet. U tim uslovima kada je bilo mnogo zatvaranja privrede, ni smo to izdržali bolje nego najveći deo evropskih zemalja jer smo bili bolje pripremljeni", rekao je Vučić.
Kako je naveo, uspeli smo da otvorimo više od 250 novih fabrika, izvozno orijentisanih uglavnom, koje su popravile stanje našeg BDP-a, jer je izvoz, kaže, jedna od četiri noge na kojima stoji i privreda i rast jedne zemlje.
Govoreći o planovima za predstojeći period, on je naglasio će narednih osam meseci biti kritični za ceo svet.
"Već ima problema sa vodosnabdevanjem zbog suša. Ne mogu barže da nam dovoze ugalj jer je pao vodostaj Dunava. Mi danas ne bismo uvozili struju da smo hidrološki spremni. I avgust će za nas biti težak, imaće nižu proizvodnju ugnja, zato ga i uvozimo. I danas se utiskuje gas u naša skladišta u Mađarskoj. Nama je ostalo još 7 miliona kubnih metara da naš deo skladišta bude sto odsto pun. Pripremamo se. To finansijski nije lako. Želim da ljudima pokažem koliko se borimo da obezbedimo sigurnost. Od danas je cena struje od 540 evra po megavat satu a mi je danas naplaćujemo 14 puta manje", kazao je predsednik Srbije.
Dodao je da kada bude posekupela struja da će to biti minimalno povećanje koje neće ugroziti životni standard građana, čak ni onih najsiromašnijih.
Kada je reč o gasu, cene su u Evropi skočile, ali one količine koje smo dobili od Rusa su mnogo povoljnije, naveo je Vučić.
"Dve milijarde kubnih metara gasa platićemo 750 miliona evra, a jednu milijardu da kupujemo po današnjoj ceni platili bismo tri milijarde. Zato možete da razumete zašto je Evropa u strahu, zašto su svi u strahu", rekao je Vučić.
Ljubinka Milinčić i Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Podkast
Ekskluzivno: Gledajte na Sputnjiku intervju sa ambasadorom Rusije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala