- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ustavni sud Crne Gore: Odlaganje lokalnih izbora nezakonito

© Tanjug / ZORAN ZESTICIzbori u Nikšiću
Izbori u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Ustavni sud Crne Gore ocenio je danas da Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su lokalni izbori u više opština odgođeni za 23. oktobar, nije u skladu sa Ustavom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako saznaje agencija MINA, Ustavni sud je jednoglasno donio odluku kojom se ukida Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi i ta odluka će biti objavljena u Službenom listu.
Ustavni sud je ocijenio da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka i da je trajanje mandata različito uređeno u tom zakonu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika. Sudije su ocijenile i da se trajanje mandata uređuje zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dvije trećine glasova svih poslanika.
Ocijenjeno je i da osporeni zakon nema povratno dejstvo kako je navedeno u predlogu poslanika DF-a, jer su izborne radnje započete ali ne i okončane.
Podsjećamo, prvobitno je sjednica suda o ovom pitanju trebalo da bude održana 21. jula, ali je odložena zbog odsustva predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića.
Centar za demokratsku tranziciju je početkom maja podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar.
Iz CDT-a su prilikom traženja ocjene ustavnosti poručili kako su izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi prekršeni i međunarodni izborni standardi i međunarodni pravni okvir koji proklamuju redovno održavanje izbornih procesa osim u izuzetnim, vanrednim, situacijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala