Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stižu dolari: Priština sa ćerkom Medlin Olbrajt potpisala sporazum vredan 236,7 miliona

© AP Photo / Olivier Douliery/Pool PhotoPotpisivanje sporazuma u Vašingtonu
Potpisivanje sporazuma u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Takozvano Kosovo je u američkom Kongresu potpisalo sporazum sa američkom „Milenijum čelindž korporejšen“ o Kompaktnom programu, ukupne vrednosti 236,7 miliona dolara, prenosi RTK.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sporazum su potpisale izvršna direktorka korporacije i ćerka bivše državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt – Alis Olbrajt i ministarka ekonomije privremenih prištinskih institucija Artane Rizvanoli, a u prisustvu predsednice i premijera privremenih prištinskih institucija Vjose Osman i Aljbina Kurtija.
Kroz ovaj sporazum takozvana država Kosovo ima koristi od dva projekta, što se u isto vreme smatra najvećom investicijom američke Vlade na Kosovu, a dodaje se i da je cilj sporazuma smanjenje siromaštva kroz ekonomski rast i održivo snabdevanje energijom.
Sporazum potpisan u Vašingtonu moraće da bude ratifikovan u Skupštini tzv. Kosova sa dve trećine glasova.
Pre ceremonije potpisivanja sporazuma Alis Olbrajt istakla je da će od sporazuma imati koristi „milioni ljudi“.
„Očekuje se da će ove investicije koristiti milionima ljudi. Četiri od 10 kuća na Kosovu trenutno se suočavaju sa nekim oblikom energetskih problema. Moj tim je uradio mnogo posla da bi stigao u ovaj važan trenutak. U 49 zemalja od 2004. SAD su uložile milione“, rekla je ona.
Dodala je da je energetika ključna za razvoj, kao i da će kroz Program biti velikih ulaganja u energetiku, poput stvaranja baterija za skladištenje energije.
„Vlada Kosova će takođe doprineti sa 35 miliona dolara. SAD su veoma ponosne na partnerstvo sa Kosovom u ovim sporazumima“, naglasila je Olbrajtova, prenosi Kosovo onlajn.
Vjosa Osmani je izjavila da je Kosovo ponosno što pored sebe ima SAD koje su „bile dom za Kosovo u teškim vremenima“.
„Srećni smo što smo ovde sa vama, u instituciji koja je odigrala važnu ulogu za našu nezavisnost i koja nas je uvek podržavala. Suvereno Kosovo, sa rastućom ekonomijom, ponosno je što ima SAD pored sebe. SAD su naš najmoćniji saveznik, to su dve države, dva naroda koji imaju posebnu vezu. Ova ceremonija potvrđuje kakav je ovaj odnos za, da stojimo jedni uz druge u teškim i dobrim vremenima“, rekla je ona.
Ona je u govoru pomenula i bivšu državnu sekretarku Medlin Olbrajt, za koju je rekla da bi bila ponosna da je živa.
Aljbin Kurti je istakao da je to istorijski dan koji signalizira partnerstvo za zajedničke ciljeve, prenosi Kljan Kosova.
„Naša energetska strategija ispisuje naš put ka dekarbonizovanoj budućnosti. Ovaj kompaktni program je od suštinskog značaja, mi intenzivno radimo na tome da garantujemo snabdevanje energijom koje je pristupačno za sve“, nastavio je Kurti.
Kurti je nagovestio da će sporazum sutra biti prosleđen Skupštini na ratifikaciju.
On je rekao da Kosovo treba da ubrza korake ka obezbeđivanju energetike uz pristupačne uslove, ali i stabilnu energetiku u pogledu snabdevanja.

„Srećni smo. To je izvanredna vest za poslovnu zajednicu, za građane. Na ovaj način povećavamo fokus na energetiku, ali ćemo i jačati našu privredu. Imaćemo povećanje ulaganja u kadrove i obuke, posebno za žene, jer kada se energetika povećava kapacitetom, mora se povećati i u veštinama“, rekao je Kurti.

„Nećemo biti tu da se suočimo sa opozicijom, ali ni oni neće biti baš zadovoljni što nas neće biti“, dodao je on.
Kurti je naglasio da mora brzo da se počne sa implementacijom, jer energetska kriza neće nestati.
Naveo je da se u utorak i sredu sastao i sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, za koga je rekao da je prijatelj takozvane države Kosovo i da želi da se ono integriše u evroatlantske i evropske strukture.
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
SRBIJA
Čelnici Prištine u Vašingtonu dokazivali da ih Amerika nije ostavila na cedilu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala