- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si Đinping upozorio Bajdena: Ko se igra vatrom, sigurno će izgoreti

© AP Photo / Alex Brandon, Eraldo PeresPredsednici SAD i Kine, Bajden i Sinđinping
Predsednici SAD i Kine, Bajden i Sinđinping - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Predsednik Kine Si Đinping poručio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da se igra vatrom po pitanju Tajvana. Kineski i američki predsednik razgovarali su danas telefonom duže od dva sata.
Ovo je peti telefonski razgovor lidera dve nacije, a kineski predsednik Si Đinping rekao je američkom predsedniku Bajdenu da je njegova politika na Tajvanu opasna i da će se na kraju vratiti Vašingtonu kao bumerang.
„Onaj ko se igra vatrom sigurno će izgoreti“, rekao je Si Bajdenu, prenela je kineska televizija CCTV u četvrtak.

„Šefovi država imali su detaljnu komunikaciju i razmenu mišljenja o odnosima Kine i SAD i pitanjima od zajedničkog interesa“, izvestila je CCTV. Telefonski razgovor je trajao 2,5 sata i obuhvatao je teme od Tajvana do tekućih trgovinskih sporova između dve najveće svetske ekonomije.

Najnoviji spor Vašingtona i Pekinga tiče se moguće posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, ostrvu koje dobija neformalnu odbrambenu podršku od SAD, a koje Kina smatra delom svoje teritorije.
Peking je saopštio da će eventualnu posetu Pelosi smatrati kao provokaciju i najavio „snažan odgovor“.
Pelosi bi bila najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan otkako je republikanac Njut Gingrič posetio to ostrvo 1997. Godine, kada je bio predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD, prenosi V92.
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian rekao je ranije novinarima da je kineska strana jasno naznačila SAD u više navrata da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
SVET
Peking poručio Americi: Snosićete posledice, poseta Pelosi Tajvanu narušava suverenitet Kine
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala