- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković o izjavi Izetbegovića: To je priprema za rat

© Pixabay Hrvatska zastava
 Hrvatska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je na stranačkom skupu govorio o "prebrojavanju" oružanih snaga i nabavci dronova, ocenjujući je kao "katastrofalnu" i da se ne može drugačije protumačiti nego kao priprema za rat.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
"Ne zvecka se oružjem, ali koristi se retorika koja je apsolutno neprihvatljiva", naglasio je Plenković, koji smatra da takve izjave vode nepoverenju, udaljavanju i destabilizaciji, prenela je Hina.
Plenković je rekao da je "smešno" da ga predsednik Zoran Milanović poziva na sazivanje Veća za nacionalnu sigurnost, jer on svojim izjavama kojima „vređa one koji bi trebali pomoći", sabotira sve što vlada radi za Hrvate u Bosni i Hercegovini.
Milanović je prethodno pozvao Plenkovića na sazivanje sednice Veća zbog događanja u Bosni i Hercegovini.
Premijer je odgovorio kako je predsednik dvadesetak puta izvređao visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, "pola susednih zemalja" i veliki broj zemalja međunarodne zajednice koji su partneri Hrvatske.
"Rezultati takve politike, gde vređate one koji bi vam trebali pomoći da zštite Hrvate u BiH sigurno su sjajni", sarkastičan je bio premijer.
"Sve što smo mi radili, on je svojim izjavama minirao. Ako nas misli zvati da se bavimo spoljnom politikom kako on to radi, bojim se da ne bi bilo ni evra, ni šengena, ni OECD-a", dodao je Plenković.
Ponovio je kako su Šmitove odluke o tehničkim izmenama izbornog zakona "nedovoljne" i da "nije dobro" što je odustao od ranije najavljenog paketa koji bi Hrvatima u BiH omogućio postizbornu ravnopravnost.
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
REGION
Milanović: Hrvatska mora da reaguje na Izetbegovićeve pretnje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala