Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Najnovije istraživanje: Sve više građana Srbije protiv sankcija Rusiji, u NATO neće skoro niko

© Sputnik / Lola ĐorđevićMural "ne u EU i NATO" u Beogradu
Mural ne u EU i NATO u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Uvođenje sankcija Rusiji zbog specijalne operacije u Ukrajini ne podržava 84 odsto građana Srbije, što je za 2 odsto više nego prethodnog meseca, a sankcije podržava 6,8 odsto, dok 9,2 nema stav, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u Nedeljniku koje je sprovela Nova srpska politička misao, čiji je glavni urednik Đorđe Vukadinović
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

I pored pritisaka sa Zapada da Srbija kao zemlja kandidat za EU treba da uskladi politiku i uvede sankcije Rusiji, 60 odsto ispitanika smatra da Rusiji ne treba uvesti sankcije čak ni ukoliko bi Evropska unija zapretila sankcijama Srbiji, ukoliko to ne učini. Da ih pod pretnjom Zapada, ipak treba uvesti, smatra 18,8 odsto, a nema stav 21,2.
Ulasku Srbije u EU protivi se 43,6 odsto ispitanika uprkos upozorenjima iz Evropske komisije da ne može da igra i na kartu EU i Rusije, a podržava ga 36,2 odsto, dok stav nema 20,2 procenta.
Iako se u izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta traži međusobno priznanje Kosova, čak 82,2 odsto građana ne podržava ulazak Srbije u EU ukoliko bi uslov bio priznavanje nezavisnosti, osam odsto podržava ulazak bez obzira na taj uslov, a nema stav 9,8 odsto.
Ulasku Srbije u NATO protivi se ubedljivo najveći broj građana 88,1, dok tu akciju podržava 4,3 odsto, a neodređeni stav ima 7,6 odsto.
Ideju o „Otvorenom Balkanu“ između Srbije, Albanije i Severne Makedonije podržava 55,4 odsto ispitanika, a bez odgovora je 23 odsto građana.
Ljubinka Milinčić i Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Podkast
Ekskluzivno: Gledajte na Sputnjiku intervju sa ambasadorom Rusije /video/
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
SRBIJA
Vulin o licemerju EP: Za sankcije Rusiji nude nam da priznamo takozvano Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala