- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Stvara se red zemalja koje žele da se pridruže ŠOS

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se stvara red onih zemalja koje žele da stupe u sastav Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) kao punopravni članovi i posmatrači, a povodom predstojećeg samita organizacije u Samarkandu, koja će se održati u septembru.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Dnevni red samita u Samarkandu čini se veoma solidan, sadržajan, a posebno je simbolično što se, kako se bliži samit, stvara svojevrsni red onih zemalja koje žele da se pridruže kao punopravni članovi ŠOS ili posmatrači i partneri u dijalogu“, istakao je Lavrov po završetku pregovora sa uzbekistanskim predsednikom Šavkatom Mirzijojevom na marginama samita šefova diplomatija ŠOS u Taškentu.

Šangajska organizacija za saradnju je evroazijska politička, ekonomska i bezbednosna organizacija osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Izuzev Uzbekstana, sve ostale države su bile članice Šangajske petorke (osnovane 1996), a nakon prijema Uzbekistana 2001. organizacija je dobila sadašnje ime. Indija i Pakistan pridružili su se organizaciji 2017. godine. Na samitu ŠOS u Dušanbeu u septembru 2011. godine započeta je procedura prijema Irana u organizaciju i pružanja statusa partnera u dijalogu Egipta, Katara i Saudijske Arabije. Belorusija je ove godine podnela zvaničan zahtev za pristupanje ŠOS u svojstvu punopravnog člana.
Samit ŠOS održaće se u septembru 2022. godine u Samarkandu.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
RUSIJA
Lavrov sa kineskim kolegom: Odnosi Rusije i Kine se dinamično razvijaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala