- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora: Počelo zamrzavanje imovine ruskih državljana

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Uprava za katastar i državnu imovinu Crne Gore počela je sa upisima u katastar zamrznute imovine ruskih državljana u toj zemlji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Do sredine ovog meseca bila je upisana jedna takva zabeležba na teritoriji Budve, dok je paralelno sprovođen jedan upravni posupak u vezi sa zamrzavanjem imovine jednog ruskog državljanina na Žabljaku.
"Imajući u vidu odluke o uvođenju restriktivnih mera, saglasno svojim nadležnostima, Uprava za katastar i državnu imovinu upisala je upis zabeležbe ograničenje raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine (zamrzavanje): Opština Budva – Baširov Mart. U Opštini Žabljak u toku je upravni postupak za jedno lice i do konačnog završetka postupka, podatke ne možemo dostaviti", naveo je direktor uprave Koča Đurišić u dopisu od 18. jula Ministarstvu spoljnih poslova, prenose crnogorski mediji.
Taj dopis je Ministarstvu spoljnih poslova upućen kao odgovor na zahtev o slobodnom pristupu informacijama Akcije za socijalnu pravdu, koja je početkom ovog meseca tražila "listu svih državljana Ruske Federacije u odnosu na koje je doneta odluka o zabrani raspolaganja njihovom imovinom, odnosno kojima je zamrznuta imovina koju poseduju u Crnoj Gori".
Podsećamo, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je 10. juna da su zamrznute 44 nekretnine u Crnoj Gori, čiji su vlasnici ruski državljani kojima su prethodno uvedene sankcije.
Prema oceni stručnjaka, ruski državljani i kompanije prošle godine uložili su u privredu Crne Gore preko 129 miliona evra, od čega je 49,46 miliona evra uloženo u nepokretnosti koje su Rusi kupili na teritoriji zemlje.
Prema rečima ambasadora Rusije u Podgorici Vladislava Maslenikova, Rusija je u proteklih 15 godina najveći investitor u privredu Crne Gore. Za to vreme ruski investitori uložili su u tu zemlju najmanje 1,5 milijardi evra.
Crnogorske vlasti pridružile su se svim sankcijama EU protiv Rusije 1. marta.
Zastave Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
REGION
Odluka o zamrzavanju imovine ruskih građana u Crnoj Gori neustavna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala