- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Blumberg: Astronomski računi – Britanci će struju plaćati 600 evra mesečno

© Foto : YouTube / WCCO - CBS MinnesotaNatpis na benzinskoj pumpi u Minesoti
Natpis na benzinskoj pumpi u Minesoti - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Britanska domaćinstva će ove zime imati rekordne troškove za potrošnju energije jer Rusija ograničava isporuke gasa u Evropu, čime se podižu cene električne energije na nove maksimume, a uz to se pogoršava kriza troškova života.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Prosečni račun samo za januar verovatno će biti iznad 500 funti (603 dolara), što je tri puta više od prošlogodišnjeg nivoa, navodi se u analizi koji je napravila kompanija koja se bavi analizom tržišta „BFI grup“.
Ogroman broj Britanaca neće moći da plati svoje račune ove zime, navodi viši konsultant kompanije Gema Bervik.
„Prosečne porodice sa dva zaposlena roditelja biće u siromaštvu“, navodi ona, prenosi Blumberg. .
Rusija je ograničila protok gasa gasovodom „Severni tok“ ka Nemačkoj – glavnoj gasnoj vezi Rusije sa Evropskom unijom – zbog problema sa održavanjem turbina. To je dovelo do porasta troškova energije, a zemlje u tom regionu se utrkuju da naprave zalihe goriva za zimu i ograniče dalju ekonomsku štetu od krize.
Prema BFI, smanjenje tokova gasa kroz „Severni tok“ trebalo bi da podigne gornju granicu cena energije u Velikoj Britaniji. U četvrtom kvartalu godine moguća je maksimalna cena komunalnih usluga – oko 4.000 evra . Taj iznos bi onda u prvom kvartalu 2023. porastao na oko 4.600, što je više od očekivanih prognoza.
Dok je Britanija tvrdi da se odvikla od ruskog gasa, njeno tržište i snabdevanje su usko povezani sa kontinentom i glavnim proizvođačem gasa Norveškom. Velika Britanija ima više gasnih terminala, ali nema dovoljno sopstvenih skladišta. Kao rezultat toga, tokom leta izvozi gorivo u kontinentalnu Evropu. Zatim može da uvozi tokom energetski intenzivnih zimskih meseci.
Porast troškova biće test za onoga ko bude sledeći britanski premijer. Kandidati se bore oko toga ko će bolje upravljati ekonomijom i inflacijom, ali su u suštini nemoćni da ukrote međunarodno tržište roba, piše Blumberg.
Energetska industrija u Britaniji je već naglasila da će sadašnje mere za pomoć domaćinstvima ove zime verovatno biti neadekvatne. Parlamentarni odbor ove nedelje utvrdio je da vlada treba da pruži više olakšica potrošačima u narednim mesecima.
Ljubinka Milinčić i Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Podkast
Ekskluzivno: Gledajte na Sputnjiku intervju sa ambasadorom Rusije /video/
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
Cena gasa ide u nebesa - već dostigla 2.300 dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala