- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Razoran zemljotres pogodio Filipine: Srušene zgrade, pokrenuta klizišta, raste broj žrtava /video/

© AP Photo / Philippine Red CrossZemljotres na Filipinima
Zemljotres na Filipinima - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Najmanje četiri osobe su poginule, a 60 je povređeno u snažnom zemljotresu jačine 7,1 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio Filipine i doveo do pokretanja klizišta i rušenja više zgrada.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Epicentar zemljotresa je bio u planinskoj provinciji Abra, na oko 11 kilometara jugoistočno od grada Dolores, na dubini do deset kilometara, naveo je Geološki topografski institut SAD.
U zemljotresu su oštećene 173 zgrade, a prijavljeno je 58 klizišta, rekao je direktor filipinskog Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Renato Solidum za radio DŽRH.
Očekuju se snažni naknadni potresi, dodao je on, a prenosi Rojters.
Solidum je dodao da je potres izazvan pomeranjem tla u lokalnom rasedu na dubini od 25 kilometara.
Dve osobe su poginule u provinciji Benket, jedna u Abri, a jedna u drugoj provinciji, naveo je ministar unutrašnjoj poslova Bendžamin Abalos na konferenciji za novinare.
Od 60 povređenih, 44 je iz provincije Abra.
Bolnica u Abri je evakuisana nakon što je došlo do delimičnog urušavanja zgrade, ali tamo nije bilo poginulih, navode zvaničnici.
Zemljotres se osetio i u prestonici Manili, gde je nekoliko zgrada evakuisano, dok je gradski metro prestao sa radom u vreme špica.
U zemljotresu su oštećene i zgrade u gradu Vigan, poznatom po staroj španskoj kolonijalnoj arhitekturi.
Predsednik Filipina Ferdinand Markos mlađi, koji je preuzeo dužnost pre manje od mesec dana, planira da otputuje u Abru i da se sastane sa ljudima pogođenim zemljotresom i lokalnim zvaničnicima, navodi AP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala