- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Tužilaštvo formiralo predmet povodom promocije filma o Osmanu Rastoderu

© Sputnik / Boban NovovićCrnogorska policija
Crnogorska policija - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju formiralo je predmet povodom promocije dokumentarnog filma „Osman ef. Rastoder, Oslobađanje zaborava“ u Petnjici, i zatražilo od Uprave policije prikupljanje obavještenja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Projekciju kontroverznog dokumentarnog filma prošle sedmice u Petnjici, autora Avda Huseinovića, organizovao je Bošnjački kulturni centar Sandžak.
Plakate sa likom ovog proglašenog ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata danima su sa raznih mjesta u varoši pozivale stanovnike na promociju, a da se niko nije pobunio niti pokušao da ih ukloni.
Promocija je bez problema priređena, a organizatori su procijenili da je projekciji filma prisustvovalo do stotinu građana.
U junu 1941. godine Osman Rastoder je imenovan za komandanta muslimanskog odreda Muslimanske milicije Sandžaka za Gornji Bihor.
Tokom Trinaestojulskog ustanka, njegov odred je napao ustanike kod Berana. Njegove snage su zapalile nekoliko pravoslavnih sela na području geografskog prostora koji se označava nazivom Polica. Podržan od albanskih neregularnih snaga, kao i njemačkih okupatora, 1944. godine je iz zasjede pobio 55 crnogorskih, kao i italijanskih partizana Garibaldinaca, u blizini sela Vrbica.
Rastoder je sa svojim ljudima, prema nekim dostupnim podacima, učestvovao i u zločinu na području sela Velika i Gornja Ranica, u Gornjem Polimlju, kada su zajedno sa njemačkom jedinicom Princ Eugen i SS jedinicom Skenderbeg pobili u jednom danu, 28. jula 1944, više od petsto ljudi, uglavnom žena, djece i staraca. Ovih dana u Skupštini Crne Gore raspravljaće se o inicijativi da se taj zločin proglasi genocidom.
Nakon što je pred kraj rata proglašen za ratnog zločinca, Osman Rastoder je ubijen 1946. godine, pod ne sasvim razjašnjenim okolnostima.
Bošnjačka kulturna zajednica Luksemburga finasirala je snimanje ovog kontroverznog dokumentarnog filma i taj zadatak povjerila bosanskom dokumentaristi Avdu Huseinoviću.
Snimanje je trajalo dvije godine, da bi film premijerno bio prikazan 26. januara ove godine u Luksemburgu, na dan pogibije Osmana Rastodera. Toj promociji je prisustvovao i predsjednik Bošnjaškog kulturnog centra Sandžak iz Petnjice, Almir Muratović, i njemu je uručena novoustanovljena nagrada koja nosi ime Osmana Rastodera.
Sa tog skupa je jasno poručeno da se traži njegova rehabilitacija.
Tada je najavljeno da će uslijediti promocija tog filma, najprije u Petnjici, a potom i u Rožajama i Novom Pazaru. Muratović je, tako, ovih dana organizovao projekciju u Petnjici, kojoj je prisutvovao i autor filma.
Boračke organizacije Berana i Petnjice su bile protiv promocije filma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala