- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sve više stranaca želi da radi u Srbiji: Za šest meseci izdato blizu 15.000 radnih dozvola

CC0 / Pixabay / Poslovni sastanak — ilustracija
Poslovni sastanak — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Srbija je sve privlačnija za strance koji žele da žive i rade u njoj. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije izjavio je da je za prvih šest meseci 2022. godine izdato gotovo 15.000 radnih dozvola strancima. Dodao je da najviše stranaca radi u građevinskoj industriji koja bez njih ne bi mogla da funkcioniše.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Bojan Stanić kaže da je, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, za prvih šest meseci 2022. godine izdato gotovo 15.000 radnih dozvola strancima.
"Tokom 2021. je bilo izdato 24.000 radnih dozvola, znači ove godine će biti značajno više, kada se pogleda cela godina. Prošle godine je bilo pak više u odnosu na pandemijsku, što je i logično, ali s druge strane u toj pandemijskoj 2020. godini nije bilo mnogo manje nego u 2019. godini", rekao je Stanić za RTS.
Govoreći o delatnostima u kojima stranci rade, Stanić je naveo da prednjači građevinska industrija, ali i dostave i sezonski poslovi, kao i da ima stranaca koji rade u velikim kompanijama u Srbiji.
Stanić je objasnio da stranci biraju Srbiju iz više razloga, pre svega zbog toga što u pojedinim delatnostima postoji manjak radne snage, kao u građevinskoj industriji. Dodao je da u poslednje vreme u Srbiji realna zarada raste i da zbog izražene negativne demografske situacije, Srbija mora da bude atraktivnija u pogledu uslova za rad.
"Kada govorimo o ovim delatnostima koje su već u deficitu sa radnom snagom, naravno da tu ne može biti narušavanja konkurencije iz prostog razloga što ti ljudi nedostaju. Sa druge strane, kada govorimo o delatnostima koje zahtevaju visokoobrazovne stručne profile, onda je tu konkurencija i dobra i zbog jače konkurencije dolazi i do rasta cene", naveo je Stanić.
Istakao je da postoji i neformalna privreda, koja čini 20 odsto bruto društvenog proizvoda i napomenuo da visoka stopa neformalne ekonomije postoji i u zemljama Evropske unije, ali da se i tamo u određenoj meri toleriše.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala