- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Španski premijer: Imamo mogućnost da izvozimo gas u zemlje na koje se odnosi Putinova zabrana

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Španija je spremna da postane hab za isporuke gasa u zemlje Evropske unije, izjavio je premijer te zemlje Pedro Sančez nakon sastanka sa poljskim kolegom Mateušom Moravjeckim u sredu u Varšavi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U Španiji imamo veoma efikasan sistem regasifikacije. Smatram da zemlja ima mogućnost da postane hab za regasifikaciju i izvoz gasa u zemlje na koje se odnose ograničenja ruskog predsednika Vladimira Putina“, istakao je Sančez.

Prošle nedelje je španska radiostanica „Kadena SER“pozivajući se na izvore u Ministarstvu za eokološku tranziciju saopštila da će Španija predložiti da se gas izvozi u Evropu preko dva gasovoda preko Pirineja i koriste logističke mogućnosti njenog gasnog sistema, kako bi se izbegla potreba smanjenja upotrebe gasa.
Portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov saopštio je u ponedeljak da su izjave kako je Rusija nepouzdana kao dobavljač gasa u suprotnosti sa stvarnošću i istorijom isporuka i da Moskva uvek ispunjava obaveze. On je naglasio da Rusija nije zainteresovana da obustavi isporuke gasa u Evropu i de-fakto garantuje njenu energetsku bezbednost, a smanjenje obima isporuka je posledica evropskih ograničenja.
U sredu je Peskov naveo da u Kremlju smatraju pogrešnim povezivanje nivoa upumpavanja gasa u Evropu „Severnim tokom“ sa ukidanjem uvedenih antiruskih sankcija EU, ali da su zbog tih restrikcija tehničke mogućnosti „Gasproma“ za snabdevanje gasom sužene.
Evropska komisija je nedavno predstavila plan, za slučaj potpunog prekida gasa iz Rusije, kojim poziva sve članice EU na smanjenje potrošnje gasa u celom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. zbog zabrinutosti da li će EU moći da popuni skladišta gasa pre početka zime, a i da obezbedi dodatne zalihe tokom hladnijih meseci.
Kompanija „Gasprom“ je glavni snabdevač gasa u Evropi. Od 16. juna je smanjila isporuke preko „Severnog toka“ do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici „Portova“.Tada je kompanija saopštila da „Simens“ zbog kanadskih sankcija ne može da vrati sa popravke gasne turbine. Početkom jula Kanada je pristala da vrati turbinu u Nemačku kako bi se dalje isporučila u Rusiju.
Gasovod je nastavio sa radom 21. jula nakon radova na planskom tehničkom održavanju, ali je „Gasprom“ 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, zbog čega će isporuke preko gasovoda „Severni tok“ od 27. jula iznositi najviše 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta cevovoda.
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
RUSIJA
Peskov: Nema nikakvog pritiska i ucene Rusije u oblasti gasa
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
RUSIJA
Peskov o posledicama sankcija po Evropljane: Sami su odabrali ovakvu stvarnost i sled događaja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala