- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef SZO: Ne želite majmunske boginje? Smanjite broj seksualnih partnera

Svetska zdravstvena organizacija - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus preporučio je da muškarci u riziku od zaraze majmunskim boginjama razmotre da smanje broj seksualnih partnera.
On je dodao da je do sada 98 odsto slučajeva zaraze otkriveno među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima i pozvao one pod rizikom od zaraze da preduzmu korake radi zaštite.
„To za muškarce koji imaju polne odnose sa muškarcima znači da radi sebe i drugih donose bezbedne odluke. To znači da, za sada, smanje broj seksualnih partnera“, rekao je Gebrejesus.
On je dodao da zaraženi treba da se izoluju i izbegavaju okupljanja koja podrazumevaju blizak kontakt.
Zvaničnici SZO ranije su naglasili da se majmunskim boginjama može zaraziti svako ko je bio u bliskom kontaktu sa zaraženim ili kontaminiranom odećom ili posteljinom.
Savetnik SZO za HIV, hepatitis i polno prenosive bolesti Endi Sil rekao je da su stručnjaci utvrdili da se majmunske boginje „nedvosmisleno šire tokom polnog kontakta“.
Doktor Hju Adler , koji leči obolele od majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, naveo je da anonimni polni odnosi čiji se učesnici ne mogu pratiti pomažu širenje bolesti.
„Verovatno je i da su se majmunske boginje uvek ovako prenosile i manifestovale, samo što to ranije nije bilo uočeno ili ovako rašireno“, rekao je Adler.
Od početka zaraze, registrovano je više 19.000 slučajeva zaraze u preko 75 zemalja u svetu. Smrtni slučajevi zabeleženi su samo u Africi, prenosi N1.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala