- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Ukrajinski nacionalisti zauzeli dečiju bolnicu i prisilno drže pacijente u podrumu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Ukrajinski nacionalisti zauzeli su bolnice u raznim gradovima, rasporedili u zgradama vojnu tehniku i municiju, pri čemu se u Sumiju za to koristi dečija bolnica, čije pacijente prisilno drže u podrumu, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U Harkovu se na području gradske kliničke bolnice br. 7 nalaze jedinice ukrajinskog nacionalističkog bataljona 'Kraken', a sve pacijente su nezavisno od njihovog zdravstvenog stanja cinično isterali iz zdravstvene ustanove“, objasnio je Mizincev.

On je istakao da su u dvorištu zgrade regionalne psihijatrijske bolnice u Vinici „neonacisti rasporedili vojnu tehniku, pri čemu nisu evakuisani stanovnici okolnih stambenih objekata“.
„U zgradi dečije gradske kliničke bolnice u Sumiju raspoređen je štab teritorijalne odbrane, skladište oružja i municije, a u podrumu se prisilno drže osoblje i pacijenti bolnice“, naglasio je general.
Kako je precizirao, u Nikolajevki u Donjeckoj Narodnoj Republici, na području centralne regionalne bolnice, vojnici Oružanih snaga Ukrajine razmestili su uporište, rasporedili oklopna vozila, pristup ustanovi je miniran, ali lokalno stanovništvo o tome namerno nije obavešteno.
Mizincev je, takođe, istakao da su deminerske jedinice Oružanih snaga Rusije i Ministarstva za vanredne situacije proverile 5.716, 77 hektara teritorije, 41 objekat, četiri mosta i 9,64 kilometra puteva. Tom prilikom, onesposobljeno je 144.976 ekslozivnih objekata u DNR i LNR, na dnevnom nivou 5.963.
On je podsetio da deminerske jedinice nastavljaju da ispunjavaju zadatke koji se tiču čišćenja DNR i LNR od eksplozivnih naprava.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala