- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li i kako Đoković može na US Open?

© AP Photo / Gerald HerbertNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Bliže se 29. avgust i US Open, a kako koji dan bude prolazio, tako će pitanje oko odlaska Novaka Đokovića u Sjedinjene Američke Države biti sve bitnije i glasnije postavljano. Čak se i strani mediji pitaju na koji način Novak može da ode i zaigra na poslednjem Grend slemu u sezoni. Ima nekoliko načina, mada je pitanje da li će biti nešto od toga.
Prvi i najlakši: da se Nole vakciniše. Ali, jasno je da od toga nema ništa.
Drugi – da dobije posebnu dozvolu od američkih vlasti da uđe u zemlju i odigra turnir, što je možda i najrealnija opcija od svih ponuđenih, ali sama po sebi nije previše verovatna.
Treći – da SAD u međuvremenu povuku trenutne mere i dopuste svim nevakcinisanim strancima da uđu u zemlju.
Četvrti – da Novak dostavi dokaz da bi vakcinacija negativno uticala na njegovo zdravlje, odnosno neki vid medicinskog izuzeća. Nešto slično Nole je probao i u Australiji jer je pre turnira bio zaražen virusom, ali znamo kako se sve završilo.
US Open se oglasio ranije ovim povodom i istakao da on samo po sebi ne pravi problem oko vakcinacije, ali prave vlasti u SAD.
„US Open nije uveo obaveznu vakcinaciju za svoje učesnike, ali će poštovati odluku Vlade SAD koja se tiče ulaska u zemlju nevakcinisanih neameričkih državljana“, piše u saopštenju turnira.
Novak je na otvaranju terena u Visokom jasno istakao svoj stav. I sada čeka, kao što čekaju milioni njegovih navijača.
„Što se tiče teniskih treninga, nadamo se dobrim vestima, da mogu da uđem u Ameriku i da igram. Međutim, nema mnogo vremena da se neke stvari promene. Šta je do mene, ja sam uradio. Ono što mogu da uradim sam uradio, drugo šta mi savetuju - ja neću. Čekam dobre vesti i nadam se da će ih biti. Ako ne, biću ovde, treniraću, igraću regionalne turnire tamo gde me puštaju", rekao je Đoković.
Odluku o izuzeću u Americi mogu da donesu najpre Džo Bajden, predsednik, zatim Entoni Blinklen, državni sekretar, Pit Butidžidž, sekretar za saobraćaj, kao i Alehandro Majorkas, direktor unutrašnje bezbednosti.
Takođe je važno da grad Njujork daje dozvolu nevakcinisanim igračima da igraju, što znači da Novaka koči „samo“ ulazak u SAD.
Ovo je nablesavija stvar ikad! Može li neko da trgne uspavanog Džoa iz dremeža i kaže mu da je pandemija završena?“, napisala je Rejčel Kampos-Dafi, voditeljka Foksa.
A, procenu situacije dao je i čuveni teniser Džon Mekinro.
„Novak ne dobija poštovanje koje zaslužuje, on je sjajan. Ne slažem se sa njegovom odlukom da se ne vakciniše, ali je poštujem. Jedan je od najspremnijih ljudi na svetu, sve što radi sa svojim telom radi pažljivo. Žao mi je što je došao u situaciju da bude vreća za udaranje“, rekao je Mekinro.
Mnogi Amerikanci su iznervirani zbog činjenice da Novak ne može da uđe u zemlju zato što je nevakcinisan, čak je pokrenuta i peticija da se Noletu dozvoli takmičenje na US Openu.
Javili su se i američki teniseri, ali i političari. Recimo, Ted Kruz se obratio Džou Bajdenu i poručio mu da pusti Novaka da igra.
Takođe, senatorka Tenesija Marša Blekburn istakla je da je apsurd da Đoković ne može da uđe u zemlju, te da Bajden želi da "gura" pandemiju doveka.
Pored njih, na Novaku stranu stali su i Ričard Grenel, Ron Džonson(senator Viskonsina), Dru Springer (senator Teksasa), Ren Pol(senator Kentakija) i Klaudija Tini, kongresmen Njujorka.
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
SPORT
Federer mora da sankcioniše Medvedeva? Rus je najbolji na svetu, ali nepoželjan u timu Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala