- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mandić protiv osude Rusije: Svi znamo kako će sukob u Ukrajini završiti i ko će biti pobednik

© Sputnik / Lola Đorđević Andrija Mandić
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Jedan od lidera DF, poslanik Andrija Mandić poručio je danas u crnogorskom parlamentu da poslanici tog saveza neće glasati za Rezoluciju o ruskoj agresiji na Ukrajinu i istakao da Crna Gora, koju je Rusija stvorila, ne može rešavati konflikte velikih sila.
Mandić je u raspravi istakao da Rezolucija o osudi ruske agresije na Ukrajinu i njeni predlagači ne iskazuju brigu za narod Ukrajine niti za poštovanje međunarodnog prava.
„Prosto žele da naprave jednu dečju zamku u ovom parlamentu, gde će njihovi mentori iz zapadnih ambasada da navodno stavljaju štrikove ko je za EU a ko nije vezano za glasanje o ovoj rezoluciji. Svi koji stavljaju štrikove neka znaju da mi nećemo podržati ovu rezoluciju. Takvo je vreme. Iako smo se borili za zajedničku državu Srbije i Crne Gore, danas prosto osećam da je Demokratski front poslednji koji brani vrednosti države Crne Gore da sami donosimo odluke, ne zavisimo ni od koga. Poštujemo ovu državu tako što mislimo da građani ove države imaju dovoljno pameti i mudrosti da odaberu vlastitu budućnost“, kazao je Mandić.
Primetio je da su oni koji danas predlažu ovu rezoluciju mogli da predlože sličnu kad je napadnuta SR Jugoslavija i poslati poruku da i oni podržavaju međunarodno pravo.
Mandić je rekao da mu je žao naroda Ukrajine.

"Nama je žao kao Slovenima i Pravoslavcima što se vodi rat u Ukrajini. Zalažemo se za teritorijalni integritet svake države na planeti. Ipak, odlukom da Crna Gora uđe u NATO savez, oni glavni promoteri, a posebno Blagoje Grahovac potencira činjenicu da kad male države uđu u takav savez treba da odu negde u zavetrinu a ne da prednjače. Odakle vama pravo da vi prednjačite i da budete ispred SAD u ovome? Mislite da su to evropske vrednosti? To nije naš put“, poručio je Mandić.

Oni koji predlažu ovu rezoluciju, rekao je, žele da pobegnu od kriminala i korupcije i da zaštite lidere i funkcionere njihove partije i misle da će lako prevariti ljude u ambasadama.

„Mislite da će ambasadori prihvatiti priču da DF nije evropska stranka jer nismo glasali za neku rezoluciju, a da ste vi evropejci sa skaj aplikacijama, švercom cigara. Nećemo to dopustiti“, naveo je Mandić.

Što se tiče sukoba u Ukrajini, svi znaju kako će se završiti i ko će biti pobednik, kaže Mandić, i precizira da će doći do reseta velikih sila kao i da nećemo živeti u istom svetu kao što smo ga poznavali.
„Jedan sam od onih koji smo branili Jugoslaviju od NATO agresije i koji sam bio veoma ljut na zvaničnog predstavnika Ruske federacije koji je izvršio pritisak da Jugoslavija prihvati Kumanovski sporazum. Govorili smo da je Rusija trebalo da uđe u rat zbog Jugoslavije, a ako nije htela, da nam isporuči S-300. Sve i da je Srbija oborila avione NATO saveza, Rusi su znali ko će biti pobednik. Ipak, neki ciljevi, kao Rambuje, da se okupira cela Jugoslavija od strane NATO-a, nisu prošli. Danas je NATO samo okupirao južnu srpsku pokrajinu“, naveo je Mandić.
Mandić je, prenosi podgorički portal Borba, optužio predlagače ove Rezolucije da oni i njihovi saveznici savetuje Ukrajincima da ginu do poslednjeg.
„Zašto dolivate ulje na vatru i zašto raspirujete sukobe? Nadamo se da će što pre doći do mira. Ima li ko dilemu da će Rusija izgubiti? Hoće li rezolucija nešto tu promeniti? Ono što je 99. Viktor Černomirdin nama, danas govori Henri Kisindžer zapadnom svetu. I mi nećemo njega da poslušamo, nego ćemo rezolucijom da opredelimo sudbinu rata u Ukrajini. Posle rata u Ukrajini ništa neće biti isto na ovoj planeti. A pošto ništa neće biti isto, mi moramo da povedemo računa, jer Crna Gora ne bi ni postojala kao država da je Rusija nije takvom stvorila. Imajte malo osećaja od vremena Petra Velikog do Aleksandra II. Imajte poštovanja prema onima koji su nam bili istorijski saveznici“, rekao je, između ostalog, Mandić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala