- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron: Rusija pokrenula svetski hibridni rat

© AP Photo / Thomas PadillaPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je dejstva Rusije u ukrajinskom sukobu „novom vrstom svetskog hibridnog rata“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Rusija je u suštini pokrenula novu vrstu svetskog hibridnog rata. Ovo je apsolutno jasno za nas Evropljane. Ovo govorim za afrički kontinent“, rekao je Makron na konferenciji za novinare u Beninu.
Makron smatra da Rusija koristi „informacije, energetiku i hranu“ kao oružje. On je Rusiju nazvao „jednom od poslednjih imperijalnih kolonijalnih sila“.
Prema njegovim rečima, Rusija „pribegava ucenama, koristeći hranu kao sredstvo“. Rusija, prema njegovim rečima, čini isto to prema Evropljanima i u oblasti energetike.
„To je komplikovanije, jer prihodi Rusije zavise od njene sposobnosti da proda gas. Mislim da Evropljani rade ispravno kada pokušavaju da ne nasednu na ovu strategiju“, rekao je francuski predsednik i dodao da je zadovoljan sporazumom postignutim u utorak u Briselu o dobrovoljnom smanjenju potrošnje gasa u Evropskoj uniji.
Francuski lider takođe je optužio RT i Sputnjik da se navodno bave „propagandom u službi režima“.
Ruska strana više puta je negirala takve tvrdnje. Tako je 25. jula portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao da je Rusija i u najtežim trenucima nastavljala da ispunjava svoje obaveze u isporukama energentima. Prema njegovim rečima, smanjivanje isporuka je posledica „nezakonitih ograničenja koja su uveli sami Evropljani, a posebno Nemačka“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala