- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Gledaću nezavisnost Republike Srpske za svog života

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, siguran je da će videti nezavisnu Republiku Srpsku tokom svog života. Dodik je u intervjuu za UNA TV pričao o nezavisnosti Republike Srpske, protestima ispred OHR-a, predstojećim izborima, sastanku sa Putinom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
„Nezavisnost Republike Srpske hoću da vidim za života. Ja ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se dešava u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtevi nisu više tako bjanko rešivi. Neki drugi prodiru i oni će da dovedu do neke nove strukture“, rekao je Dodik.
Govoreći o protestima Bošnjaka ispred OHR-a povodom namjere Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, Dodik je rekao su Bošnjaci smatrali da će dobiti nekoga ko će isključivo djelovati negativno prema Republici Srpskoj, što je Šmit i činio u prethodnom periodu.
Istakao je da je protiv nametanja bilo kakvog rešenja.
„To je samo još jedna kamuflaža, pokušaj da se da zabluda za neko buduće vreme. Kako god to bilo, pa taman da je to odluka koja i nama odgovara, ja bih rekao da to nije prihvatljivo, jer kada bih to uradio, pogazio bih sve što smo ranije pričali. Ako ćemo pričati o vladavini prava, onda je sve jasno. On nema pravo da to radi i nije legitiman da to čini, svidelo se to ili ne Bošnjacima, Hrvatima, ovima ili onima. BiH ne može da preživi ukoliko ne bude našla svoj način opstanka dogovorom tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su naseli na priču o građanštini, ali pre toga morate da uvažite identitete kao što mi prihvatamo bošnjački nacionalni identitet, onda je sasvim logično da se prihvati i naš. Na kraju, u ovoj zemlji postoji Ustav i njega treba poštovati dok god on postoji, a ne kršiti ga putem ulice“, rekao je Dodik.
Što se tiče stranih vojnika, Dodik kaže da ih neće ovde i da BiH ne treba nikakva oružana sila. Dodao je i da je Vlada Republike Srpske stabilnija nego vlade nekih evropskih zemalja, prenosi RTRS.
„Ima nekih koji hoće, ja neću strane vojnike ovde. Da bi došli ovde, potrebno je da se i ja usaglasim sa tim. Ovde ne treba nikakva oružana sila. Potrebno je sesti i reći šta čini zadovoljne Hrvate, Bošnjake, ali šta je to šta nas čini zadovoljnim, a ne da se dodvoravamo nekim vladama. U pravilu, sve te vlade su nestabilne. Mi u Republici Srpskoj imamo stabilniju Vladu nego što ima Austrija, Nemačka, Velika Britanija koja je već izgubila vladu i Italija koja gubi. S druge strane, u FBiH ne mogu se dogovoriti unazad osam godina da se prilagode izbornom rezultatu, čime su devastirali izbornu volju i jednog i drugog naroda. Trebalo je da mi nađemo neki dogovor“, izjavio je Dodik.

On je rekao i da je otišao kod predsednika Rusije Vladimira Putina iz svog zdravog razuma i najavio je da će ići ponovo u septembru.
„Svaki put kao i ovaj poslednji, Putin je rekao da podržava Dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo ali i da poštuje i podržava teritorijalni integritet BiH. Ali ovi zapadnjaci ne poštuju teritorijalni integritet BiH, nego hoće da naprave unitarnu, centralizovanu zemlju koja ne može da funkcioniše“, rekao je srpski član Predsedništva.
Govoreći o predstojećim opštim izborima, na kojima se kandidovao za predsednika Republike Srpske, Dodik je podsetio da je do sada 12 puta pobedio i veruje da će ponovo.
„Oni koji se zbog toga ljute i dalje će biti ljuti i tu vam je sve jasno“, poručio je Dodik.
Bošnjačke zastave na protestu u Sarajevu, 4. maja 2018. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
REGION
Nijedan Srbin u kantonu nije mirno spavao: Ratne zastave u Sarajevu ulivaju strah u kosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala