- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Berlin: Nema prepreka za isporučivanje „Simensovih“ turbina Rusiji

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaLuka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Berlin ne vidi prepreke za isporučivanje „Simensovih“ turbina za „Severni tok 1“ i smatra da su dejstva Rusije u vezi s tim „politička igra“, a smanjenje isporuka gasa ocenjuje kao neispunjavanje ugovora, izjavila je zamenica portparola Vlade Nemačke Kristijana Hofman.
„Vlada je primila k znanju odluku 'Gasproma' o smanjenju isporuka gasa i pažljivo prati situaciju. Ugovori o isporukama u ovom trenutku se ne ispunjavaju. Kao i ranije, ne vidimo tehničke razloge za to. Turbina je ovde, remontovana je, naši kanadski partneri su usaglasili isporuku turbine, zahvalni smo im za to. Ništa ne sprečava isporuku turbine, s naše tačke gledišta. Ono što vidimo jeste politička borba, a to nas ne impresionira“, rekla je Hofmanova novinarima.
Ona je dodala da više ne važi stari princip da se „Nemačka i u dobra i u loša vremena može osloniti na Rusiju kada je reč o isporukama gasa“.
„Ne možemo više da računamo na to. Pripremili smo se za ovu situaciju, na vreme smo preduzeli mnoštvo mera kako bismo diversifikovali uvoz gasa i radimo na novim merama“, dodala je Hofmanova.
„Severni tok“ je glavna maršruta za isporuke gasa „Gasproma“ Evropi i obnovio je rad 21. jula posle desetodnevnog tehničkog servisa, a isporuka je nastavljena u obimu od 40 odsto od ukupnog kapaciteta gasovoda. „Gasprom“ je ograničenje isporuka objasnio problemima u isporučivanju gasne turbine koja je bila na remontu u Kanadi. Do zastoja u isporuci je došlo zbog sankcija koje je Kanada uvela protiv Rusije, ali je problem, na insistiranje Berlina, pravno rešen i turbina je sada u Nemačkoj.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“ smanjuje isporuke gasa „Severnim tokom“ na 20 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala