- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Amerika u sopstvenoj zamci: Hteli da kazne Srbe, a targetirali Bošnjake i Nemce

© Foto : PixabayGreška
Greška - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Dok su kongresmenke u SAD pisale predlog zakona o sankcionisanju onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, desio se protest u Sarajevu. Sada, umesto Srbe i Ruse, kako je planirano, ovaj zakon mogao bi da pogodi Bošnjake koji protestuju protiv Kristijana Šmita, ali i one Nemce u Bundestagu koji ih direktno podržavaju.
Ovako sunovrat američkog predloga zakona kojim se predviđa sankcionisanje građana BiH ali i stranaca koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuju BiH, komentariše spoljnopolitički analitičar Obrad Kesić.

Veliki obrt

Zamišljena kao mehanizam za prevaspitavanje onih koji bi se u susret oktobarskim izborima usudili da naruše američki narativ o bošnjačkoj BiH, inicijativa dve američke konresmenke mogla bi Bošnjacima da se vrati kao bumerang.
© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSProtest Bošnjaka u Sarajevu protiv Šmita
Protest Bošnjaka u Sarajevu protiv Šmita - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Protest Bošnjaka u Sarajevu protiv Šmita
“Veliki obrt na koji nisu računali desio se u Sarajevu na protestima, i može se reći da su sami Bošnjaci za čije interese je zakon pisan, obesmislili svako njegovo slovo. Iznenađenje za predlagače Zakona o podržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma koji podrazumeva uvođenje sankcija za rešavanje političke krize i korupcije u BiH jeste činjenica da retorika iz Sarajeva postaje identična retorici u RS”.

Lobistkinje pomešala lončiće

Ne samo, kaže Kesić, da RS nije priznala tzv. visokog predstavnika jer nije dobio legitimitet SB i zato što svih ovih godina institucija visokih predstavnika i deo međunarodne zajednice rade sve kako bi izbrisali osnovni deo Dejtona, već autoritet Kristijana Šmita sada ruše i Bošnjaci.
© AP Photo / J. Scott ApplewhitePredstavnički dom američkog Kongresa
Predstavnički dom američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Predstavnički dom američkog Kongresa
“Ukoliko bi zakon prošao, on bi se u istoj meri odnosio na Srbe kao i na bošnjačke lidere koji pozivaju na izbacivanje tzv. visokog predstavnika“ .

Umesto Srba i Rusa, na meti Bošnjaci

Predlagači zakona, američke kongresmenke En Vagner i Suzan Vajld, ukazuje Kesić, dolaze iz najvećeg uporišta Bošnjaka u SAD, pa je ovaj predlog zakona integralno pisan sa ciljem da se zadovolje njihova očekivanja.
CC0 / Pixabay / Rukopis
Rukopis - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Rukopis

„U suštini i bez ovakvog zakonskog rešenja SAD već imaju mehanizam i diskreciono pravo da procenjuju ko narušava Dejton i kakve mu kaznene mere zbog toga slede. Ono što je najveća novina ovog predloga je što se sankcije ne bi zaustavile na predstavnicima političke vlasti BiH nego bi obuhvatile i strance, na prvom mestu Ruse i Kineze, ali i Srbe i Hrvate“.

Pod uticajem perspektive iz Sarajeva, posebno iz bošnjačke zajednice u Americi, Srbi i Hrvati su, kaže, viđeni kao faktori koji destabilizuju BiH, žele da je rasture i pripoje neki deo njene teritorije.
“Zamišljen kao zakon koji bi bio pretnja Srbiji i Hrvatskoj, ali i Rusima i Kinezima, on se sada preokrenuo u svoju suprotnost”.

Na meti krugovi iz Srbije i Rusije

Predlog američkih kongresmenki, smatra Aleksandar Mitić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, još jedan je negativan i destruktivan potez koji dolazi iz američkih krugova, zamišljen tako da se odnosi na političke, analitičke i medijske krugove u Srbiji ali i na faktore i aktere koji dolaze iz Rusije. To nije novost. Priča o tzv. malignom ruskom uticaju i srpsko-ruskoj hibridnoj pretnji je nešto što već postoji godinama u zapadnim krugovima.

“Ovaj predlog ne samo da je u skladu sa američkom politikom i stavom SAD po pitanju situacije u BiH, a pred oktobarske izbore, već je i u skladu sa dugogodišnjim lobističkim nastupima kongresmenke An Vagner koja je predložila ovaj nacrt zakona. Ovakvom inicijativom ona pokušava da ubije dve muve, s jedne strane da dobije glasove na izborima u novembru, a sa druge strane da zaplaši građane Republike Srbije, jer ovde se radi o pokušaju pretnje da se kažnjavaju, sankcionišu građani drugih država van BiH koji bi po njihovim procenama ugrozili stabilnost Dejtonske Bosne, pri čemu je njihova definicija Dejtonske Bosne drugačija od izvornog Dejtona”.

Sve zavisi od interpretacije

Ona će, uveren je Mitić, za svoju lobističku inicijativu sasvim sigurno dobiti podršku jer je u skladu, u velikoj meri, sa stavovima koje smo čuli šire u američkom kongresu i od američke administracije.
© Foto : PixabayAmerički sudija - ilustracija
Američki sudija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Američki sudija - ilustracija
Na pitanje da li bi zakon mogao da tangira bošnjačke i interese stranaca koji ih podržavaju, a u svetlu protesta u Sarajevu, Mitić kaže da je ovaj zakon koncipiran tako da ostavlja mogućnost za tako nešto, ali ukoliko se usvoji, biće podložan raznim interpretacijama.

“Ako je u teoriji i moguće da budu sankcionisani, s obzirom na to od koga dolazi predlog teško je pretpostaviti da bi bilo ko, ko ne dolazi iz srpske i ruske sredine mogao biti targetiran na ovaj način”.

Američko mešanje u izbore

Ono što je po Kesiću izvesno jeste da sledi nova faza sankcija koja je u pripremi duže vreme.
„U Vašingtonu se otvoreno govori da bi te sankcije obuhvatile, kako oni kažu, multinacionalni pristup kažnjavanja u BiH što znači da se sankcije odnose i na predstavnike bošnjačkih političkih partija, najverovatnije onih iz redova SDA. U kontekstu protesta u Sarajevu, sankcije će biti otvoren pokušaj da se utiče na ishod izbora, a sa ciljem ubeđivanja glasača da su lideri političkih stranaka korumpirani i da treba doći do promena“
Američka administracija nema drugi alat da se meša u izbore sem, opominje Kesić, da posegne za ovakvim sankcijama i da preko CIK-a zatraži da se uvedu nova pravila koja bi išla u korist opoziciji u celoj BiH.
To bi, zaključuje, kod glasača stvorilo utisak da će, ukoliko budu glasali za sadašnje lidere, napraviti sebi nenadoknadivu štetu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala