- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Americi predložen zakon kojim bi se strancima u BiH mogle nametnuti sankcije

CC0 / Pixabay / Rukopis
Rukopis - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Kongresmenka En Vagner iz Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma i kongresmenka Susan Vajld predložile su zakon o podržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma pod pretnjom sankcijama. Kako su navele, cilj predloženog zakonskog rešenja je da se pošalje jasan signal odvraćanja negativnih delovanja pred oktobarske izbore u BiH.
"Destabilizirajuće i antidemokratsko ponašanje nekih zvaničnika u BiH, kao i destruktivni uticaj Rusije, prete da potkopaju nasleđe američkog vođstva u posredovanju u Dejtonskom mirovnom sporazumu i podržavanju stabilnosti zemlje. Uvođenjem sankcija za rešavanje političke krize i korupcije u BiH, ovaj predlog zakona jasno stavlja do znanja unutrašnjim i spoljnim lošim akterima da će snositi odgovornost za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji", rekla je Vagnerova.
Istakla je kako SAD imaju snažnu bosansku zajednicu u Sent Luisu i da je ona nakon razgovora sa lokalnim zastupnicima, shvatila koliko je važno da SAD koriste sankcije da spreče ozbiljnu destabilizaciju države, prenosi portal Kliks.
"Uoči oktobarskih izbora, ova poruka ne može biti kritičnija”, zaključila je.
"Ključno je da SAD podrže napore naroda BiH da zaštite svoj teško stečeni mir i izgrade ujedinjenu, jaču i reprezentativniju demokratiju. Između ostalih kritičnih odredbi, ovaj predlog zakona poziva BiH da provede presude Evropskog suda za ljudska prava. Konstruktivni pristup predloženog zakona može pomoći u stvaranju većih mogućnosti, uključivanja i stabilnosti u celom regionu, sada i za generacije koje dolaze", rekla je Vagnerova.
U predlogu zakona je navedeno da je zvanična politika SAD-a podrška suverenoj i multietničkoj BiH. Pruža se podrška državi na njenom putu ka evroatlantskim integracijama te je predviđena upotreba sankcija protiv onih koji podrivaju Dejton i demokratiju u BiH.
Kako je navedeno, cilj je razotkriti ulogu Rusije u podsticanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju Kancelarije visokog predstavnika i mirovnog prisustva EU u BiH.
Zakon nalaže sankcije i stranim osobama koje potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum ili na neki drugi način ugrožavaju stabilnost BiH.
Zahteva se redovno izveštavanje kako bi se uspostavio snažan nadzor Kongresa nad upotrebom sankcija kako bi interni i spoljni akteri koji narušavaju stabilnost BiH za takve radnje odgovarali.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala