- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta čeka Ameriku: „Doktor Propast“ upozorava na crne dane

© AP Photo / Kin CheungRubini za Sputnjik: Nema recesije u 2020. godini
Rubini za Sputnjik: Nema recesije u 2020. godini - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Ekonomista Nurijel Rubini, poznatiji kao „Doktor Propast“, upozorava na predstojeću tešku recesiju, u trenutku kada američka vlada pokušava da se izbori sa najvišom stopom inflacije u poslednje četiri decenije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Mislim da postoji mnogo razloga zašto ćemo imati opaku recesiju, kao i dužničku i finansijsku krizu", rekao je Rubini za Blumberg, prenosi RT.
Američka ekonomija je u periodu stagflacije (nizak rast i visoka inflacija), dok su odnosi duga "istorijski visoki", objasnio je Rubini, sugerišući da se isto odnosi i na druge razvijene zemlje širom sveta.
"Ideja da će ovo biti kratko i plitko je potpuno varljiva", dodao je on.
Rubinija, profesora Univerziteta u Njujorku i izvršnog direktora kompanije "Rubini Makro Asošijeteds", Volstrit je nazvao "Doktor Propast" zbog predviđanja finansijske krize iz 2008. i 2009. godine.
Ekonomisti raspravljaju o tome da li će recesija pogoditi američku ekonomiju ove godine, dok Federalne rezerve pokušavaju da obuzdaju rastuću inflaciju povećanjem referentne kamatne stope.
Inflacija u SAD je u junu dostigla 9,1 odsto, što je najviša stopa u više od 40 godina.
Američka ministarka finansija Dženet Jelen ranije je demantovala da je američka ekonomija u recesiji, rekavši da nacija umesto toga prolazi kroz "neophodno i odgovarajuće" usporavanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala