- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Ukrajinske snage nastavljaju da utvrđuju položaje u stambenim zgradama

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinski vojnici pored američke haubice M777
Ukrajinski vojnici pored američke haubice M777  - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Pripadnici teritorijalne odbrane Ukrajine u Družkovki u Donjeckoj Narodnoj Republici opremili su vatrene položaje u liceju i minirali prilaze zgradi, namerno ne obaveštavajući stanovništvo, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U Donjeckoj Narodnoj Republici, u Družkovki, na teritoriji profesionalnog liceja broj 36 raspoređene su jedinice teritorijalne odbrane, punktovi i vatreni položaji, a prilazi obrazovnoj ustanovi su minirani, ali stanovništvo namerno nije obavešteno o tome“, rekao je Mizincev.
On je dodao da je ukrajinska vojska u Artjomovsku u DNR takođe opremila vatrene položaje i skladišta municije u stambenim zgradama, sprečavajući civile koji tamo žive da se evakuišu.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage rasporedile su u stambenim četvrtima raketnu i topovsku artiljeriju u Semjonovki u Donjeckoj Narodnoj Republici i granatiraju položaje snaga Rusije i DNR. Pri tome, stanovnike naselja drže u domovima, faktički se pokrivajući iza njih kao živog štita.
General je istakao da neonacisti, osećajući svoju nekažnjivost, pod pretnjom oružjem oduzimaju ljudima vrednu imovinu i hranu, navodno za potrebe teritorijalne odbrane. Građani koji pruže bilo kakav otpor optužuju se za proruske stavove i izloženi su fizičkom nasilju.
Ukrajinski neonacisti u Zaliznom u DNR takođe su opremili uporište i skladište municije u Domu kulture i takođe ne dozvoljavaju evakuaciju civila iz obližnjih kuća.
On je dodao da su ruska vojska i spasioci tokom deminiranja proverili ukupno više od 5.600 hektara teritorije u DNR i LNR.
Kako je rekao, proveren je 41 objekat, među kojima 13 društveno značajnih objekata, četiri mosta i oko 10 kilometara puteva.
„Otkriveno je i neutralisano 139.013 eksplozivnih predmeta, uključujući 8.159 u protekla 24 časa“, precizirao je Mizincev.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala