- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska diplomatska ofanziva u Africi: Dalekosežni pogled na budućnost sveta

© Foto : Rusko ministarstvo spoljnih poslova/APRuski šef diplomatije Sergej Lavrov sa kolegom iz Konga Žan Klodom Gakosom
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sa kolegom iz Konga Žan Klodom Gakosom - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Afrika je kontinent budućnosti i savršeno se uklapa u koncept multilateralnosti, iza kog su svom snagom stale Rusija, Kina i ostale zemlje BRIKS. U tom smislu je i afrička turneja ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova odraz dalekosežnog pogleda zvanične Moskve na budući razvoj međunarodnih odnosa, ocenjuje novinar Borislav Korkodelović.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Komentarišući petodnevnu posetu ruskog ministra spoljnih poslova Egiptu, Kongu, Ugandi i Etiopiji, bivši spoljnopolitički urednik u Tanjugu kaže da je reč o izuzetno značajnoj turneji, budući da Rusija obraća veliku pažnju na afrički kontinent.

Dalekosežni pogled Rusije

„Moskva je svesna da je Afrika kontinent budućnosti, sa izuzetnim potencijalima za razvoj. Naime, procenjuje se da će taj kontinent negde oko 2050. godine predstavljati 25 posto ukupnog stanovništva na Zemlji, a 2100. godine Afrika će, prema projekcijama Ujedinjenih nacija, imati 4 milijarde stanovnika. Poređenja radi, Evropa će u tom trenutku predstavljati oko 4 posto ukupnog stanovništva. Takođe, u Africi postoji taj duh multilateralnosti i težnje da se čovečanstvom ne upravlja iz jednog centra, da ga ne predvodi jedna hegemonistička sila. Afrika smatra, kao što smatraju i zemlje BRIKS-a, da multilateralnost treba da bude oličena u međunarodnom pravu, u čijem će središtu biti Ujedinjene nacije“, navodi Korkodelović.
Afričke države su, pojašnjava naš sagovornik, upravo zbog te multilateralnosti i želje da, pre svega, gledaju vlastite interese, i u ovom sukobu u Ukrajini u velikoj meri nastojale da održe neutralnu i nesvrstanu poziciju pa tako, uprkos velikim pritiscima sa Zapada, ni jedna afrička država do ovog trenutka nije uvela sankcije Rusiji.
„Naime, između Rusije i čitavog niza afričkih zemalja vlada duboko prijateljstvo, jer je u Africi i dalje vrlo živ osećaj svojevrsne zahvalnosti Rusiji, odnosno Sovjetskom Savezu, zbog antikolonijalne podrške. Takođe, u Africi je vrlo živo i pitanje rasizma, ali i pitanje razvoja kontinenta koji je umnogome bio opustošen ne samo kolonijalizmom, već i trgovinom robljem. Dakle, pored emotivnih razloga tog tradicionalnog prijateljstva, tu su i veoma opipljivi nacionalni interesi afričkih zemalja, jer je Rusija praktično najveći izvoznik žita, đubriva, naoružanja, a u izvesnoj meri i energenata na afrički kontinent, pa je jasno da afričke zemlje žele da sarađuju sa Moskvom“, ukazuje novinar.
Rusija, kako kaže, o svim tim momentima jako vodi računa, naročito u ovoj, za nju vrlo komplikovanoj situaciji sa sankcijama i sukobom sa kolektivnim Zapadom, pa u tom smislu treba imati na umu da je ovo drugi boravak ministra Lavrova na afričkom kontinentu od eskalacije ukrajinske krize.
„On je pre nešto više od dva meseca već bio u vrlo značajnoj poseti Alžiru, kada je obilazio arapske zemlje na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, a značaj ove, aktuelne posete, ne ogleda se samo u bilateralnoj saradnji afričkih država i Moskve, već i u tome što Lavrov odlazi u svojevrsne regionalne centre na afričkom kontinentu. Ova turneja ministra spoljnih poslova zapravo treba da pokaže ulogu i značaj Rusije u međunarodnim odnosima, uprkos nastojanju zapadnih zemalja da tu veliku državu izoluju“, kaže Korkodelović.

Neuspešan pokušaj izolacije

Lavrov je, podseća Korkodelović, afričku turneju počeo posetom Kairu, gde je razgovarao sa predsednikom Sisijem, i to samo nekoliko dana nakon pokretanja veoma značajnog ekonomskog projekta između Rusije i Egipta - izgradnje prve nuklearne elektrane u Egiptu.
Taj poduhvat je, napominje, godinama bio u zastoju i veoma je značajno da je krenuo upravo sada, u trenutku kada Zapad nastoji da rusku privredu sankcioniše u što je moguće većoj meri.
„Kairo, pritom, nije samo glavni grad Egipta već je i sedište Arapske lige, organizacije koja okuplja 22 države na Bliskom istoku, u Severnoj i Zapadnoj Africi – Saudijsku Arabiju, Emirate, Kuvajt, Sudan, Maroko i mnoge druge. U tom smislu je ovo bila prilika da ministar Lavrov razgovara sa ambasadorima Arapske lige i to je, verujem, još jedna vrlo značajna dimenzija ove posete Africi“, navodi naš sagovornik i ističe da naglašeno prijateljski značaj posete oslikava i izuzetno srdačan doček koji je ministar Lavrov imao u Kairu i Republici Kongo.
Ruski šef diplomatije će, kako kaže, posetiti i u Etiopiju, drugu najmnogoljudniju državu u Africi koja broji preko 100 miliona stanovnika, zemlju koja je do skora bila jedan od uzora u privrednom razvoju afričkog kontinenta.
„Etiopija je takođe i domaćin Afričke unije koja okuplja 54 države sa kontinenta, pa bi to mogla, makar simbolično, biti veza i sa takvom jednom institucijom i njenim članicama“, zaključuje Borislav Korkodelović za Sputnjik.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
RUSIJA
Lavrov: „Prehrambeni sporazum“ ne sprečava Rusiju da nastavi specijalnu operaciju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Moskva ceni stav zemalja Arapske lige o Ukrajini
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala