- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otvoren Pelješki most /video/

© Foto : Jutjub/Jutarnji listPelješki most
Pelješki most - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Pelješki most, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji će povezivati jug Hrvatske s ostatkom države, svečano je otvoren večeras.
Svečano otvaranje obeležavalo se tokom celog dana programom koji se odvijao sa dve strane mosta - na odmorištima Brijesta i Komarna.
Na sredini Pelješkog mosta Nevera se mimoišla s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama, hrvatski vozač Niko Pulić, preneo je portal Indeks.
Most, čija je celokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt finansiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je radilo nekoliko vlada.
Most prelazi preko moreuza širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant je Marjan Pipenbaher.
Svečanosti otvaranja mosta prisustvovale su mnoge značajne hrvatske javne ličnosti, među kojima i premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala