- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odbor za zaštitu prava Srba: Ambijent u Sarajevu podseća na zbivanja pod ratnom muslimanskom zastavom

© Foto : PixabeySarajevo, BiH
Sarajevo, BiH - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović istakao je da je retorika u kojoj bošnjački lideri govore da se oni bore za državu BiH u stvari borba za islamsku dominaciju u BiH.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Radanović je izrazio nadu da je i predstavnicima diplomatskog kora u BiH barem malo jasnije da Bošnjaci žele samo državu u kojoj će oni upravljati, i da je koncept bošnjačke politike koncept bošnjačke muslimanske dominacije nad Srbima pravoslavcima.
"Srbima je odavno jasno da Bošnjaci žele samo državu Bošnjaka, u kojoj bi Srbi bili manjina, bez prava da odlučuju", naveo je Radanović.
Radanović je istakao da su sinoćnji protesti u federalnom Sarajevu, koji su organizovale bošnjačke političke partije i na kojima je dominirala ratna muslimanska zastava BiH, zaplašili svakog Srbina povratnika u Federaciju.
"U tom Sarajevu pod muslimanskom kontrolom i pod tom njihovom zastavom nestala su i ubijena 834 Srbina", naveo je Radanović.
Radanović je naglasio da je glavni govornik na protestu bio Šefik Džaferović, koji je, dodaje, u ratu rukovodio službama bezbednosti muslimanskih snaga na području Zenice, Zavidovića Maglaja, i koji je, kako kaže, nesumnjivo odgovoran za brojne zločine na području srednje Bosne.
"Kompletan ambijent podseća na sve što je rađeno pod ratnom muslimanskom zastavom BiH, kao što su počinjeni zločini na Kazanima, Tarčinu, Zenici, na Ozrenu, i svakoj drugoj opštini u FBiH. Ovi protesti podsećaju na ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, podsećaju na Cacu, Ćelu, Juku, na ubistva i proterivanje Srba iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, podsećaju na paljenje pravoslavnih crkava, rušenja pravoslavnih grobalja, ubijanja srpske dece, žena i staraca. Velikobošnjački muslimanski protesti podsećaju na zločine petog korpusa, Atifa Dudakovića, podsećaju na jedinice kojima je komandovao Sakib Mahmuljin", tvrdi Radanović.
On je dodao da koreografija protesta, koja se sastojala najviše od zastava muslimanske republike BiH, zastava sa ljiljanima, na najbolji način pokazuje šta o protestima mogu da misle Srbi i Hrvati, saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.
"Protestima su samo nedostajali predstavnici odreda El mudžahedin i islamisti iz Azije i Afrike, da bi sve potpuno bilo istovetno slikama koje smo viđali od 1992-1995. godine", rekao je Radanović, prenosi RTRS.
U Sarajevu je sinoć ispred zgrade OHR-a organizovan protest zbog najava da bi Kristijan Šmit mogao da nametne izmene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.
Protest Bošnjaka u Sarajevu protiv Šmita - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
REGION
Veliki protest u Sarajevu: Bošnjaci ustali protiv Šmita, traže da podnese ostavku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala