- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi šef „Roskosmosa“ podneo prvi izveštaj Putinu: Rusija napušta MKS nakon 2024. godine

© NASAAstronaut u svemirskoj šetnji otvorenim svemirom na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Astronaut u svemirskoj šetnji otvorenim svemirom na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Rusija će se povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice nakon 2024. godine, saopštio je novi generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Znate da radimo u okviru međunarodne saradnje na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Naravno, ispunićemo sve svoje obaveze prema našim partnerima, ali doneta je odluka o odlasku sa te stanice nakon 2024. godine. Mislim da ćemo do tada početi da formiramo rusku orbitalnu stanicu“, rekao je Borisov na prvom sastanku nakon preuzimanja dužnosti sa ruskim liderom Vladimirom Putinom

Kako je dodao šef „Roskosmosa“, stvaranje Ruske orbitalne službene stanice (ROSS) biće glavni prioritet rada „Roskosmosa“ u kosmonautici sa ljudskom posadom.
„Nastavićemo sa programom u skladu sa utvrđenim planovima. Osnovni prioriteti biće stvaranje ruske orbitalne stanice“, naglasio je Borisov.
NASA još nije dobila od Rusije zvanično obaveštenje o nameri da istupi iz projekta Međunarodne svemirske stanice i zainteresovana je za nastavljanje partnerskih odnosa s Rusijom u kosmosu, izjavila je predstavnica NASA Robin Dejton.
Raketno-kosmička korporacija „Energija“ trenutno priprema nacrt projekta Ruske orbitalne službene stanice (ROSS). Nacrt projekta bi trebalo da bude završen u trećem kvartalu 2023. godine, nakon čega će se raditi na konstruktorskoj dokumentaciji. Ranije je objavljeno da će nova stanica leteti u orbiti koja se nalazi na velikoj geografskoj širini sa nagibom od 96-98 stepeni, a ne 51,6 stepeni, kao što je slučaj sa Međunarodnom kosmičkom stanicom (MKS).
Međunarodna svemirska stanica - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
RUSIJA
Roskosmos i NASA potpisali sporazum o zajedničkim letovima u svemir
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala