Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Najpotresniji dokument o umiranju dece u logoru Jastrebarsko: Šta piše u svesci grobara Ilovara

© Wikipedia / Javno vlasništvoDeca u ustaškom logoru
Deca u ustaškom logoru - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je da je sveska grobara Franje Ilovara, koji je po naređenju časnih sestara danima sahranjivao mrtve mališane, jedan od najpotresnijih dokumenata o umiranju dece u logoru Jastrebarsko.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Dečija tela, kaže grobar, bila su spakovana u kištre i sanduke. Da bi ih što više stalo u jedan sanduk, silom su zatvarani poklopci. U jednoj kištri moglo je biti i po osmoro do 10 dece", navedeno je u svesci grobara Ilovara, koja se čuva u Muzeju na Mrakovici.
Reagujući na pismo zagrebačkix nadbiskupa, koji negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za decu u Drugom svetskom ratu, Tulekovićeva je navela da je čuvar groblja sahranjenu decu računao na "kune" i "komade", a da je račune svojim potpisom overavala časna sestra Gaudencija.
Na prvoj stranici dnevnika zapisano je da je 22. jula 1942. sahranjeno 107 dece. Onda stoji račun i potvrda: "Primio na račun kopanja grobova 10.000 kuna za 100 komada dece pokopane", prenosi RTRS.
Juče je objavljeno pismo koje su hrvatski biskupi uputili patrijarhu srpskom Porfiriju.
Dva meseca od odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC i dve sedmice od prvog obeležavanja praznika Svete dece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, 13. jula, zagrebački nadbiskupi predvođeni Jospom Bozanićem, negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za decu u Drugom svetskom ratu, već tvrde da je to bilo "prihvatilište" u kojem su navodno časne sestre lečile decu.
U opširnom otvorenom pismu objavljenom na sajtu Zagrebačke nadbiskupije patrijarhu srpskom Porfiriju, Sabor Srpske pravoslavne crkve se optužuje da je ovom odlukom i obeležavanjem, kako kažu, prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je, tvrde, prepuna neistina i manipulacija kojima se navodno nedužnima pokušava podmetnuti krivica.
Oni tvrde i da SPC širi neistine vezane za ulogu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i nadbiskupa Alojzioja Stepinca u Drugom svetskom ratu i da ga kleveće.
Katolički sveštenik - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
REGION
Skandalozno pismo hrvatskih biskupa srpskom patrijarhu: Smeta im proglašenje dece iz logora za svece
Časne sestre sa ustašama u logoru Stara gradiška 1942. godine - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
REGION
Neće se zaustaviti: Hrvatski biskupi baš danas peru dečje logore - konačan cilj je zastrašujući
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala