- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Italija spremna da ograniči potrošnju gasa za 7 odsto

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaRadnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Italija će ograničiti potrošnju gasa za sedam odsto, na panevropskom nivou sporazum o smanjenju će omogućiti da se uštedi između 30 i 45 milijardi kubnih metara gasa, izjavio je ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njegovim rečima, ograničenje je dobrovoljno, ali može postati obavezno u slučaju vanredne situacije.
„Važno je da je 15 odsto izračunato na osnovu lokalnih uslova raznih zemalja na osnovu njihovih pokazatelja: odnosa energenata, obima izvoza, njihovog odnosa. Prvo je bilo 15 odsto, jednako za sve, što je bilo pomalo teško. Sada je to precizirano za svaku zemlju. U našem slučaju bi trebalo da uštedimo oko sedam odsto zahvaljujući usvojenim pravilima i izuzecima u odnosu na prosek poslednjih pet godina“, rekao je Čingolani novinarima u Briselu.
On je naglasio da je Italija već predvidela smanjenje zavisnosti od ugljovodonika u planu eliminisanja zavisnosti od ruskog gasa.
„U ovom trenutku, uzimajući u obzir sve države-članice, uštede su između 30 i 45 milijardi kubnih metara. Ako mera štednje postane obavezna, to možda neće biti dovoljno i možda ćemo morati da je povećamo, ali situacija u ovom trenutku nije takva“, rekao je italijanski ministar.
Evropska komisija je ranije napomenula da će, ukoliko dođe do potpunog prekida isporuke gasa iz Rusije, u Evropskoj uniji doći do nestašice ovog energenta koji se procenjuje na oko 45 milijardi tokom hladne zime. Pokazatelj može biti viši ili niži u zavisnosti od vremenskih uslova.
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
SVET
Postignut dogovor u EU o smanjenju potražnje za gasom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala