- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zbog sankcija na udaru vazdušni saobraćaj

© Sputnik / Pavel Bыrkin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Sektor vazdušnog saobraćaja našao se na udaru zbog sankcija i neadekvatnih odluka bivših zapadnih partnera, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U uslovima sankcija i neadekvatnih, rekao bih, odluka naših bivših zapadnih partnera, upravo bivših, jer odbijaju da rade sa nama, otvorenog političkog pritiska na komercijalne kompanije, na udaru je bio sektor vazdušnog saobraćaja“, rekao je Putin tokom sastanka sa članovima vlade.
On je istakao da je avioindustrija od strateškog značaja i da igra važnu ulogu u Rusiji.
„Istovremeno, očigledno je da je vazduhoplovna industrija od strateškog značaja za zemlju, stimuliše razvoj visokotehnološke proizvodnje, stvara poslove i, shodno tome, radna mesta u čitavom kompleksu srodnih delatnosti, igra ključnu ulogu u obezbeđivanju transportne dostupnosti, povezanosti regiona, što je posebno važno za ogromnu teritoriju zemlje kao što je Rusija“, ocenio je Putin.
Prema njegovim rečima, planovi za razvoj avioindustrije u Rusiji treba da odgovaraju na velike zadatke jačanja suvereniteta zemlje, jer, uprkos svim očiglednim poteškoćama, postoje jedinstvene mogućnosti za realizaciju sopstvenih potencijala koje postoje još od sovjetskih vremena.
„Srednjoročni orijentiri, naravno, treba da budu blisko povezani sa udaljenijim horizontom planiranja, da odgovaraju i na izazove današnjice i na one velike, značajne zadatke za jačanje ekonomskog i tehnološkog suvereniteta koje smo sebi postavili“, naglasio je predsednik.
On je dodao da sadašnje poteškoće donose mogućnosti Rusiji.
„U sadašnjoj situaciji, uz sve očigledne teškoće... pruža nam jedinstvenu mogućnost da dostignemo suštinski novi nivo razvoja kako bismo u potpunosti realizovali sopstveni naučni, tehnološki, industrijski potencijal. Mi ga svakako imamo, dobra osnova ima ostavljena nam je iz sovjetskih vremena“, konstatovao je predsednik.
Posle početka vojne specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su objavile o zamrzavanju ruske imovine, mnogi brendovi su napustili Rusiju. Evropska unija je uvela već šest paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu. Međutim, to se pokazalo kao problem za sam Zapad, jer je izazvao nagli rast inflacije i cena hrane i benzina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala