- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Evropa izvršava volju Vašingtona

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Evropa u situaciji oko Ukrajine ispunjava volju Vašingtona na svoju štetu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Mislim da svaki dan postaje jasnije koliko je slobodan svet u koji poljsko rukovodstvo želi da uključi Ukrajinu, kada cela Evropa, bespogovorno potčinjena diktatu Sjedinjenih Američkih Država, ispunjava volju Vašingtona na ogromnu štetu za sopstvenu ekonomiju i svoju društvenu sferu. Takav slobodan svet ima svoju cenu“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Konga.
Lavrov je dodao da je Rusija protiv diktata, ultimatuma i ucena u odnosima između zemalja, kako to zahteva Povelja UN.
„Zalažemo se za demokratizaciju međunarodnih odnosa, za obezbeđivanje ravnopravnog učešća svih država u međunarodnoj diskusiji, kako to zahteva Povelja UN, protiv diktata, ultimatuma i ucena u odnosima između suverenih zemalja“, rekao je ruski ministar.
Prema rečima Lavrova, „Brazavil se dosledno protivi bilo kakvoj diskriminaciji unutar UN, a Rusija odgovara uzajamnošću“.
„Blisko sarađujemo na međunarodnoj sceni, imamo gotovo identične ili veoma bliske stavove o većini aktuelnih pitanja o kojima se razgovara u UN i drugim multilateralnim forumima“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, Moskva i Brazavil su razgovarali o konkretnim putevima koji dozvoljavaju stranama da izbegavaju veštački napravljene prepreke u ekonomiji.
„Danas smo razgovarali o konkretnim putevima u odnosima između Rusije i Republike Kongo da se izbegnu veštački stvorene prepreke i učinimo sve kako naše trgovinske, ekonomske i investicione veze ne bi zavisile od bezakonja koje Zapad organizuje u svetskoj ekonomiji“, naglasio je Lavrov.
Prema rečima Lavrova, partneri iz Konga „savršeno shvataju uzroke prehrambene krize“, koja je počela da se oblikuje pre najmanje tri godine „zbog prilično kratkovide, pogrešne politike, pre svega vodećih zapadnih država“.
„Isto tako shvataju da je upravo neuspela politika Evropljana, koju su diktirale SAD, dovela do naglog povećanja cena energenata“, zaključio je ruski šef diplomatije.
Posle početka vojne specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su objavile o zamrzavanju ruske imovine, mnogi brendovi su napustili Rusiju. Evropska unija je uvela već šest paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu. Međutim, to se pokazalo kao problem za sam Zapad, jer je izazvao nagli rast inflacije i cena hrane i benzina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala