- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina uputila oštro upozorenje Americi: U potpunosti smo spremni

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaKineski vojnici
Kineski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Kineske vlasti saopštile su da su uputile oštro upozorenje zvaničnicima SAD zbog, kako je pisao Fajnenšel tajms, moguće posete Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Kineska strana je jasno naznačila Sjedinjenim Državama u više navrata da se snažno protivi poseti predsedavajuće Pelosi Tajvanu. U potpunosti smo spremni", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.
On je izjavio da će Kina, "ako SAD nastave da idi pogrešnim putem, sigurno preduzeti čvrste i snažne mere radi očuvanja svog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a SAD bi trebalo smatrati odgovornim za eventalne ozbiljne posledice", preneo je RT.
Postoje podele u američkoj administraciji oko toga da li Pelosi treba da poseti Tajpej, prema dva izvora upoznatih sa situacijom, izvestio je Fajnenšel tajms.
Potencijalna poseta američke zvaničnice dolazi u trenutku pojačanih tenzija između Amerike i Kine oko Tajvana. Kina ovo ostrvo smatra svojom teritorijom.
SAD nemaju zvanične diplomatske odnose sa Tajpejom, ali imaju zakon kojim se Vašington obavezao da obezbedi Tajvanu sredstva za odbranu.
Kineska vojska na pradi - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki general: Kineska vojska postala mnogo opasnija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala