- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev planirao da izazove eksploziju više od 120 tona heksana u Slavjansku

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Slavjansku
Situacija u Slavjansku  - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Kijev je planirao da izvede provokaciju u uljari u Slavjansku, izazivanjem eksplozije tečnosti s toksčinim heksanom u razmeri većoj od 120 tona, rekao je ponedeljak načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
„Ministarstvo odbrane Rusije upozorava žitelje Slavjanska na to da je kijevski režim pripremio novu monstruoznu provokaciju, koja podrazumeva korišćenje jakih otrovnih supstanci. Saradnici Službe bezbednosti Ukrajine su planirali da narednih dana u uljari izazovu eksploziju tečnosti koja sadrži hemijski opasnu supstancu heksan, u razmeri većoj od 120 tona“, rekao je Mizincev.
Prema njegovim rečima, takva eksplozija mogla bi da izazove pogibiju desetina hiljada civila, kao i ukrajinskih vojnika.
„Poseban cinizam takvih neljudskih dejstava ukrajinskih vlasti je u tome što su, radi postizanja svojih zločinačkih ciljeva spremni da žrtvuju desetine hiljada sopstvenih građana koji žive u Slavjansku, kao i vojnika ukrajinskih oružanih formacija koje su u gradu“, rekao je Mizincev.
Mizincev je dodao da je cilj Kijeva da nakon ove provokacije optuži rusku vojsku i snage Donjecke Narodne Republike za neselektivne napade na potencijalno opasno objekte, što bi izazvalo masovni odjek u medijima.
General je objasnio da je heksan moćni neurotoksin i kancerogen, koji nadražuje kožu, pri udisanju oštećuje pluća, deluje kao jaka narkotička supstanca, izaziva pospanost, vrtoglavicu, oštećuje periferni nervni sistem, slavost u nogama i druge simptome.
Heksan može da se zapali na spoljnoj temperaturi od 23 do 38 stepeni, a eksplozija može da se dogodi i na visokoj temperaturi vazduha kakva je sada u rejonu Slavjanska.
Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je Ujedinjene nacije, Međunarodni komitet Crvenog krsta i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da utiču na kijevski režim za sprečavanje planirane provokacije u Slavjansku.
Ukrajinska vojska na kontakt liniji u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
Ruska vojska upozorava: Ukrajina planira da digne u vazduh skladišta radioaktivnog otpada u DNR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala