- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istražitelj „Belingketa“ priznao da je učestvovao u vrbovanju ruskih pilota da otmu avion

© FSB RF / Uđi u bazu fotografijaFSB Rusije presekla operaciju obaveštajne službe Ukrajine za otmicu ruskog vojnog aviona
FSB Rusije presekla operaciju obaveštajne službe Ukrajine za otmicu ruskog vojnog aviona  - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Glavni istražitelj „Belingketa“ (proglašen u Rusiji za medij-strani agent) Hristo Grozev priznao je da je ukrajinska strana pokušala da vrbuje ruske pilote da otmu avione ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i tvrdi da je i sam u tome učestvovao samo kao dokumentarista.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Grozev tvrdi da je jedan broj ukrajinskih operativaca koji su organizovali ovu operaciju predložio ruskim vojnim pilotima da se predaju.
„Ono što je istina je da sam učestvovao u ovoj priči ‘luđoj od fikcije’ o trostrukim agentima, lažnim pasošima i lažnim devojkama kao režiser-dokumentarista. Tačno je da smo beležili hroniku jedne od najčudnijih kontra-kontraobaveštajnih operacija svih vremena“, napisao je Grozev na Tviteru navodeći svoju verziju događaja vezanih za planiranu otmicu ruskih aviona.
Prema njegovim rečima, FSB nije uspeo da identifikuje ukrajinske agente, a ukrajinske specijalne službe su navodno shvatile da neće uspeti da dobiju pravog ruskog pilota i takođe su predavale navodno lažne karte lokacije PVO.
Pri tome FSB smatra da je Grozev učestvovao u operaciji ukrajinske vojno-obaveštajne službe.
„O vezama Grozeva sa (britanskom spoljnoobaveštajnom službom) MI6 znamo ne samo iz njegovih izjava. Uopšte, ukrajinski obaveštajci su u poslednje vreme prestali da kriju svoje veze sa tajnim službama zemalja NATO-a i nastoje da zauzmu mesto bliže gospodarima iz Vašingtona i Londona“ rekao je ranije operativac FSB za televiziju „Rusija 24“.
Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je u ponedeljak saopštila da je sprečila operaciju Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine za otmicu ruskih borbenih aviona, pod nadzorom specijalnih službi zemalja NATO-a. Prema navodima FSB, ukrajinski obaveštajci želeli su da ubede ruske pilote da otmu avione za novčanu nagradu i garancije da će dobiti državljanstvo jedne od zemalja EU i da avione nakon leta spuste na ukrajinske vojne aerodrome.
Ukrajinska vojna obaveštajna služba obećala je da će platiti do 2 miliona dolara ruskom pilotu za otmicu borbenog aviona, a obećali su da će poslati žene u baltičke države, Nemačku i Bugarsku. Zapravo, ukrajinski obaveštajci su nameravali da uzmu za taoce porodicu ruskog vojnog pilota koji bi oteo avion za Ukrajinu, a planirano je da se navigator aviona koji je otet otruje klonidinom.
Pripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
RUSIJA
FSB sprečila otmicu ruskih aviona, Ukrajinska obaveštajna služba nudila dva miliona dolara /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala