- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

I za pesak i za led: Upoznajte rusko terensko vozilo „Čaborz“ /video/

© Sputnik / Olivera IkodinoćČečeni su na vojno-tehnički forum "Armija-2017" u Podmoskovlje dovezli svoje dobro naoružane nove terenske bagije "Čaborz" M-6 i Čaborz" M-3
Čečeni su na vojno-tehnički forum Armija-2017 u Podmoskovlje dovezli svoje dobro naoružane nove terenske bagije Čaborz M-6 i Čaborz M-3 - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
„Čaborz“ je jedno od najboljih terenskih bagi vozila na svetu. Fabrika za proizvodnju terenskih vozila, uključujući i vojne modele, se nalazi na teritoriji Ruskog univerziteta specijalnih snaga u gradu Gudermes u Čečeniji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Aleksandar Sirik, direktor za razvoj terenskih vozila „Čaborz“, izjavio je za Sputnjik da je fabrika osnovana 2016. godine u gradu Frjazino u Moskovskoj oblasti, ali je 2018. godine doneta odluka da se fabrika prenese u Čečeniju, jer je za ovu vrstu automobila bio veoma zainteresovan lider Čečenije Ramzan Kadirov.

„Bavimo se razvojem, proizvodnjom, popravkama i tehničkim održavanjem bagija. Naglašavam da ne sklapamo, već proizvodimo od nule. Fabrika je od nastanka proizvela oko 100 automobila. Glavna prednosti naših terenskih vozila je sportsko vešanje, zahvaljujući kome se mogu kretati po neravnom terenu brzinom do 60 kilometara na sat, dok se konvencionalni automobil kreće brzinom od 15 do 20 kilometara na sat“, pojasnio je Sirik.

Vodeći model je „Čaborz-M3“, jurišni bagi u koji mogu da se smeste tri osobe: vozač, mitraljezac i bacač granata. Opremljeni su oružjem koje omogućava eliminaciju terorista i uništavanje neprijateljskih položaja u radijusu od 360 stepeni. Ovaj model se pokazao kao visoko efikasan u operacijama u planinskim i šumovitim predelima i pustinjama na Bliskom Istoku. „Čaborz-M3“ je uspešno učestvovao u vojnim misijama u Siriji.
Stariji model je „Čaborz-M6“ u koji može da se smesti šest osoba. Ovo terensko vozilo koriste hitne službe, jer se kabina može pretvoriti za prevoz imobilisanih ljudi.
Otvorena kabina „Čaborza“ ne samo da omogućava brz ulaz i izlaz, već i olakšava potragu i spasavanje u najekstremnijim vremenskim uslovima. Jedan model je proizveden za rad na Arktiku, gde se odvija obuka studenata Ruskog univerziteta specijalnih snaga.
Sirik je podvukao da su zainteresovana za terenska vozila „Čaborz“ i vojna i civilna lica. Zaključio je da se automobili mogu koristiti i na ruskim i na inostranim terenima, kao i da su neke zemlje već kupile nekoliko partija ruskih bagija.
Čečeni su na vojno-tehnički forum Armija-2017 u Podmoskovlje dovezli svoje dobro naoružane nove terenske bagije Čaborz M-6 i Čaborz M-3 - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2017
Čečenska vojna vozila gaze neprohodna bojna polja (video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala